Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Matsäkerheten utmärker Finland

Från 2017
Uppdaterad 17.06.2017 12:29.
mia wikström
Bildtext Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

I veckan besöktes Helsingfors av en mängd jordbruksrepresentanter från olika delar av världen. På agendan stod förutom mötesförhandlingar bland annat besök på finländska jordbruk. Men vad är då våra "Pisa-resultat” i jordbrukssammanhang?

Matsäkerheten i Finland är bra och i vissa fall unik, konstaterar Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

- Vi har grundförutsättningarna med rent vatten och ren miljö och utöver det höga krav på bland annat djurens välmående, säger Wikström

Det arbetet har pågått i tiotals år och omfattar hela kedjan från bonde till livsmedelsindustri.

- Sen har vi i Finland och Sverige salmonellafri status i EU, vilket är unikt i hela världen.

Medan antibiotikaanvändningen kan vara ytterst frikostig på många håll i världen så försöker man tänka annorlunda här.

- Vi försöker förebygga att djur blir sjuka. Till exempel genom att se till att sjukdomar inte kommer in på gårdarna.

lehmä laitumella
Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi

Spårbarhet

En viktig aspekt i matsäkerheten är att livsmedlen kan spåras hela vägen tillbaka till producenten. Det gäller speciellt mjölk och spannmål.

- Skulle det finnas till exempel något i mjölken som inte ska finnas där så går det att spåra ända tillbaka till gården.

I centraleuropa är en sådan sak inte alls självklar, säger Wikström.

Puss på trynet!
Bild: YLE / Hanna Othman

Knorr på svansen

Ett annat exempel på något som faktiskt är bra är att grisarna i Finland får behålla sina svansar.

Då grisar stressas så är ett första symptom att de börjar bita på varandras svansar.

Trots att ett EU-direktiv förbjuder kupering, att man klipper bort svansen, så har så gott som alla EU-länder ansökt om och beviljats undantagslov för det.

Undantagen är Finland, Sverige och Litauen.

- I Finland har vi istället valt att försöka förbättra förhållandena för grisarna med extra strö och leksaker och att de får böka mer än annars, konstaterar Mia Wikström.

Finland klipps följaktligen inga grissvansar. Det är förbjudet.

Under det senaste året har olika internationella delegationer besökt finländska svingårdar för att titta just på knorr-fenomenet. Besökarna har bland annat kommit från Tyskland.

- Det väcker förundran, “de har faktiskt knorr!” och man är sen intresserad av hur Finland har skött saken.

Lyssna på radioinslag

Grisar äter
Bild: Seppo Nykänen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln