Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Leif Olin - Med Jesus som förebild

Från 2017
Uppdaterad 18.06.2017 10:06.
Leif Olin ansvarar för en pågående renovering i Sundom Missionskyrka.
Bildtext Både när det gäller snickeriarbeten och själavård kan Leif Olin relatera till Jesus. Olin ansvarar för en pågående renovering i Sundom Missionskyrka.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Leif Olin har arbetat som pastor och med missbrukarvård på Pixnekliniken och Tolvis behandlingshem. Han är engagerad i flyktingarnas situation och han drar sig inte för att öppna sitt eget hem under långa perioder för människor i nöd.

-Vi fick i mitt barndomshem besök av romer nästan varje vecka. Min mamma tog emot dem, handlade av dem och bjöd på mat. Hon reagerade aldrig negativt på de täta besöken.

- Hon ansåg att alla människor är lika värdefulla. Jag tror att de värderingarna hängt med för mig sedan dess, säger Leif Olin som har ett namn om sig att hjälpa när livet krisar.

Frälst och radikal i tonåren

År 1968 blev den då fjortonårige Leif Olin frälst och radikal. Han gick med i baptistförsamlingen i Purmo och deltog i olika demonstrationer. När han sedan valde att göra civiltjänst utförde han den på Vasa Centralsjukhus.

-Där tog jag emot alla som skrevs in klädd i en gammal läkarrock, vilket gjorde att jag fick en mängd frågor om mediciner och liknande.

Här kom han dagligen i kontakt med många människor. Det var här han lade grunden till sitt breda kontaktnät, ett nät som växt med varje arbete han tagit sig an.

Civiltjänstgöringen väckte ett intresse för läkaryrket. Efter att ha misslyckats i inträdesprovet föll valet istället på den teologiska banan. Leif Olin studerade i Stockholm och Schweiz.

Under perioden i Stockholm deltog han i arbete bland missbrukare på Söder.

-Där arbetade en pastor som hade god hand med storväxta missbrukare som skrek och härjade. Han fick dem att bli nästan som fromma lamm. Där fick jag lärdomen att alla människor har lika värde.

- Vi kommer dock från olika bakgrund och miljö och det inverkar på oss som personer. Lärdomarna påverkade mig och till slut blev jag pastor och präst.

Bild: Yle/Seppo Sarkkinen
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Fågelskådning och bergspredikan

Krafter hämtar Leif Olin från naturen. Han vandrar och idkar fågelskådning året om. Från den bibliska uppenbarelsen, att naturen är Guds verk, får han en inre styrka.

- Jag läser också mycket, gärna ryska författare, och hämtar hjälp ur böckernas och författarnas värld. Jag brukar säga att böckerna är mina bästa vänner.

-Sedan har bergspredikan varit en vägledande grund ända sedan tonåren. Hur man ska välsigna dem som förbannar en och hjälpa dem som behöver.

Den egna församlingen finns också med som stöd. Här kan han be om förbön för människor i nöd.

”Man måste ju ställa upp”

Leif Olins hjälper där det behövs, med samtal, med praktiska saker och ibland också – ofta med stöd från olika församlingar – ekonomiskt.

Under åren som han arbetade på behandlingshem fick han ofta telefonsamtal från missbrukare som får återfall. Många sena kvällar har han hämtat folk från gatan.

- Man måste ju ställa upp. Jag har också tömt omkring trettio lägenheter efter missbrukare som fått återfall och lämnat allt efter sig.

-Det har aldrig känts som ett tvång. Det går mycket mera energi åt att försöka hitta någon annan som skulle kunna göra jobbet. Klart att det tar tid, men inte har det varit något tungt arbete.

Inte någon ”söndagskristen”

-Jesus är min läromästare. Han ställde alltid upp konkret för människor. Jag skulle vilja att kärlekens budskap omvandlas både i omsorgen om människor och i det praktiska, i att gripa in, stöda och hjälpa. Det jag förkunnar som pastor och det jag gör i vardagen ska hänga ihop.

Leif Olin i soffan framför ett bibelcitat på väggen i Sundom Missionskyrka.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Ibland får Leif Olin höra att han blir utnyttjad och lurad. Men han svarar att så länge han har krafter och får vara frisk, så har det inte skadat honom på något sätt att hjälpa. Men han drar ändå gränser, för att orka rent fysisk.

-Om jag inte klarar av att hjälpa så säger jag ifrån, att nu måste vi använda samhällets resurser. Det har gjort att jag aldrig blivit utbränd av att hjälpa.

Intervjun med Leif Olin ingår i Yle Vegas serie Hjälparna.