Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: En vänskap på prov i herrgårdsmiljö

Från 2017
pärmen till En annan Bea Bladh
Bildtext Bea och Josefin blir vänner i En annan Bea Bladh

I romanen En annan Bea Bladh skildrar Katarina von Numers-Ekman en herrgårdsfröken som småningom lär sig att, bokstavligen, stå på egna ben.

Med sin förra bok, mellanåldersboken Singer introducerade hon den lilla orten Braxå. Där mötte vi Josefin 11 år, som kan sy, och den nya pojken i klassen, Jonathan. Josefin blev retad av sina klasskamrater och mobbad på sociala medier. Men till slut var det vänskapen till Jonathan som gjorde att hon klarade av sina plågoandar.

del av pärmen till singer

Vänner i fantasin

I En annan Bea Bladh har det gått ett år och den här boken är för längre hunna läsare än den tidigare. Det är också en gedigen ungdomsroman med intressanta karaktärer och en stämning man vill hållas kvar i.

För Bea Bladh i den nya boken är Josefin Fager den enda i den lilla orten Braxå som Bea kan tänka sig att bli vän med. Och pojken Jonathan är hon förtjust i på avstånd. Men tack vare att hon får hemundervisning av sin mamma, så har hon inga klasskamrater och inga egentliga vänner i Braxå. Till isoleringen bidrar också att hon har skadat sitt ben och har svårt att röra sig.

För att lära sig tala som ungdomar gör lyssnar hon på radio X3M.

Gotisk stämning

Katarina von Numers-Ekman bygger skickligt upp en lite kuslig stämning kring denna Bea. Tillsammans med sin mamma bor hon i gårdshuset till Braxå herrgård, men själva herrgården står tom. Bea är i själva verket rädd för huset där hon tycker sig se någon i fönstren som står och iakttar henne med kikare.

Och varför bor hon inte med sin mamma i det stora huset? Varför står det tomt? När hon frågar sin pappa som har ett exotiskt jobb som biolog på Galapagosöarna får hon inga svar. Han tycker att hon ska fråga sin mamma. Men det är inte så enkelt. Bea är ett överbeskyddat och isolerat barn, som ganska långt får roa sig själv och som har en livlig fantasi.

Hemligheternas börda

Jag tycker mig känna igen många ungdomsboksklassiker. Här finns stämningar från Francis Hodgson Burnetts Den hemliga trädgården och Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. Det är en känsla av att allt inte står rätt till, att de vuxna har hemligheter och att barnet får lov att lösa problemen själv. De gotiska markörerna är många; en arg herrelös hund, den fysiska svagheten, hemligheterna och själva den spöklika herrgården.

Skuggan i herrgården

I den gotiska romanen förekommer ofta stereotyper som en ung kvinna och ett gammalt slott. Det här leker Katarina von Numers-Ekman med på ett tilltalande sätt. Här finns en lite kittlande kuslighet

Romantisk stämning har von Numers-Ekman också fått från Harriet Löwenhjelms dikt "Beatrice-Aurore", den som tonsatts av Hjalmar Casserman. Dikten, som handlar om en dröm om en död käresta, har också gett Bea hennes namn. Kvarnen som finns i dikten återfinns i berättelsen.

Harriet löwenhjelm
Bildtext Harriet Löwenhjelm
Bild: Ur Alfred von Rosen (2012) M�nniskan, livet och d�den. pp. 1-197 J. A. Lindblads f�rlag, Uppsala.

Rykten går

Men det här är också en realistisk skildring av hur det kan vara att bli betraktad som annorlunda på en liten ort. Bea har både statusen som herrgårdsfröken och ryktena om att hon anses så intelligent att hon inte vill gå i samma skola som andra, emot sig.

Samma flickor och en pojke som plågade Josefin retar även Bea. Nu umgås de med Josefin och när hon och Bea trevande blir vänner är Bea rädd att de ska vända Josefin emot henne.

Vem kan inte känna igen rädslan för att blir övergiven av en nyfunnen vän, att man inte ska duga?

Hjälte på sociala medier

Men som titeln antyder kan saker ändra sig, man kan bli en annan. Bea skapar ett konto med en pseudonym på Instagram som blir uppmärksammat. Hon tar reda på familjehemligheterna och när hon och hennes mamma får nya grannar klarar hon också av stå upp emot grannens snorkiga son.

En annan Bea Bladh är en spännande, tidsenlig och varm berättelse med en lite kuslig stämning som är ovanlig i finlandssvenska ungdomsböcker. Katarina von Numers-Ekman blandar på ett intressant sätt inre och yttre verkligheter till en stämningsfylld helhet.

Diskussion om artikeln