I dag slutar konduktören sälja tågbiljetter - men det drabbar bara en procent av resenärerna
De allra flesta tågresenärerna i lokaltågen åker med resekort, och många har också börjat använda mobilappen för att köpa biljett. Därför är det få som kommer att sakna möjligheten att köpa biljett på tåget.
Från och med i dag, måndag, kan du inte längre köpa biljett av konduktören i lokaltåget.
Konduktörerna kommer ändå inte att försvinna någonstans - de får bara förändrade arbetsuppgifter.
- När konduktörerna inte säljer biljetter har de i stället möjlighet att betjäna passagerarna. De går igenom hela tåget, svarar på frågor och kollar biljetter. Det är ju en säkerhetsfråga också, att de syns på tågen. På nattågen ska de alltid vara två stycken, säger Matias Sarkkinen, försäljningschef på Helsingforsregionens trafik HRT.
Hur beaktar man passagerare med funktionsnedsättning eller andra specialbehov?
- De flesta passagerarna reser med resekortet, det är också det förmånligaste sättet att resa med kollektivtrafik. På måndag lanserar vi också en engångsbiljett som man kan köpa på förhand i R-kioskerna och ett antal andra butiker. Jag tror det blir en stor efterfrågan på dem.
Engångsbiljetten i papp fungerar som resekortet, du aktiverar den i kortläsaren när du stiger ombord på bussen eller tåget.
Väldigt få har köpt biljett av konduktören
Andelen passagerare som har köpt biljett av konduktören har varit väldigt liten, bara 1-1,5 procent berättar Sarkkinen. En hel miljon resenärer har ett resekort. Också mobilbiljetten som funnits i 1,5 år blir hela tiden mer populär.
- I dag har 400 000 personer laddat ner biljettappen i sin mobil, och antalet växer hela tiden.
Vad händer om batteriet i telefonen dör just efter att man har köpt en biljett i appen?
- Det är ingen fara, biljettkontrollanterna kan via ditt telefonnummer kolla att du har köpt biljett, säger Sarkkinen.
Priset på engångsbiljetten och mobilbiljetten är det samma, alltså 2,90 för en enkelbiljett för vuxna. Mobilbiljetten kommer senare att utvecklas så det finns också dygnsbiljetter i appen, och biljetter för rabattgrupper.
Flera förändringar i kollektivtrafiken på måndag
I och med att sommartidtabellerna tas i bruk i kollektivtrafiken i dag, måndag, kommer också alla lokaltåg i huvudstadsregionen att vara av modellen Flirt-tåg som har lågt golv.
Samtidigt startar HRT och VR ett försök med att låta passagerare ta med cykel på lokaltågen, också i rusningstid.
Det här ska vara möjligt på grund av att flirttågen har specialvagnar det är lätt att rulla ombord cyklar, rullstolar och barnvagnar på.
En annan stor förändring som syns för tågresenärer är att Böle tågstation börjar rivas i dag. Passagerarna har redan länge hänvisats till en tillfällig perronglösning norr om den gamla stationsbyggnaden, så att rivningsarbetet börjar innebär inte några praktiska förändringar för tågresandet.
Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor
Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.