Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Har Borgå råd att renovera konstnärshuset?

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 10:27.
Konstnärshuset i Borgå
Bildtext Konstnärshuset i Borgå har inte renoverats sedan 80-talet.

Konstnärshuset i Borgå borde renoveras, men ingen vet ännu vad det skulle kosta. Ett alternativ är ett konstnärsresidens i stället.

Konstnärshuset vid Skolgränd i Gamla stan har inte renoverats sedan 1980-talet. Huset är idag omodernt och borde absolut målas.

Färgen flagar och panelen är sliten. Stuprännorna har sett sina bättre dagar.

Porten till konstnärshuset i Borgå
Bildtext Konstnärshuset är en privat bostad för en ung konstnär.

Huset granskas i höst

Då konstnären Reima Nevalainen flyttar ut i höst ska Lokalitetsledningen som har hand om fastighetsunderhållet i Borgå granska vad som måste göras för att få huset i skick.

Om det visar sig att renoveringen inte blir särskilt kostsam så hoppas chefen för kulturtjänsterna i Borgå, Susann Hartman, att den kan finansieras ur den allmänna investeringsbudgeten.

Om det behövs stora renoveringar i konstnärshuset så måste politikerna besluta varifrån pengarna ska tas. Det blir en budgetfråga för nästa år.

Trappan upp till konstnärshuset i Borgå
Bildtext Konstnärshuset finns bakom en syrenhäck.

Residens ett alternativ

Kulturtjänsterna har lyft upp som alternativ att ta i bruk ett konstnärsresidens i Konstfabriken i stället för att låta en ung konstnär bo några år i konstnärshuset.

- Det kommer flera konstnärer till godo och kan anses mera demokratiskt, säger Hartman.

Men Hartman skulle helst inte ställa konstnärshusets framtid mot att öppna ett konstnärsresidens i Konstfabriken. Enligt henne handlar det om två helt olika grejer.

Ett av fönstren vid konstnärshuset i Borgå, målfärgen flagar.
Bildtext Fönsterkarmarna borde målas i Konstnärshuset i Borgå.

Stort intresse för konstnärshuset

I residenset kunde inte bara konstnärer bo en tid, utan också teatermänniskor eller musiker. De som bor i residenset skulle delta aktivt i kulturlivet i Borgå och till exempel besöka sjukhus och äldreboenden.

Den som bor i konstnärshuset bor där för att ha möjlighet att koncentrera sig helt på sin konst.

- De som har bott där är otroligt tacksamma. Vi har flera av dem som har valts till årets unga konstnär, säger Hartman.

Intresset för att bo i konstnärshuset har av tradition varit stort. Det handlar om unga konstnärer under 30 år som nyligen har lämnat studielivet bakom sig och nu ska klara sig på egen hand.

Gaveln vid konstnärshuset borde målas
Bildtext Panelen är slutsliten på gavelväggen.

Vill inte ännu ta ställning

Frågan kring konstnärshusets framtid kommer upp i bildningsnämnden i Borgå i höst. Den har inte i sin nuvarande form ännu hunnit ha ett enda möte.

Catharina von Schoultz (SFP) är vald till ordförande i nämnden. Hon har suttit med och beslutat om bildningsfrågor också tidigare.

Hon vill inte i det här skedet ta ställning till konstnärshusets framtid.

- Jag behöver ta reda på mera först, men jag tycker att det är en bra och viktig sak att vi ger konstnärer möjlighet att leva och verka i Borgå, säger von Schoultz.

Hon vill inte heller ta ställning till om det är vettigare att satsa på ett konstnärsresidens eller att fortsätta med konstnärshuset om det är så att det krävs att politikerna väljer det ena framom det andra.

- Jag vill först tala med konstnärskollektivet och fråga vad som ger konstnärerna ett mervärde, säger hon.

Diskussion om artikeln