Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Havsörnspar ändrade elledningsplaner - i skärgården bygger man på naturens villkor

Från 2017
Juha Rintamäki står bredvid en elstolpe i stål i skogen. Han har neongula arbetskläder och hjälm på sig.
Bildtext Juha Rintamäki är vd för Vasa Elnät
Bild: Yle/ Antti Haavisto

Mellan Gerby och Alskat i Vasa och Korsholm håller man på med ett drygt halvår långt elledningsarbete. De ständigt ändrande naturförhållandena har tvingat arbetarna att börja om flera gånger.

För det första blev man tvungen att slänga planerna på en markkabel i skräpkorgen redan i planeringsstadiet, eftersom det skulle ha blivit för dyrt. Då förändrades planerna till en elledning ovan marken och man utredde dess påverkan noggrant.

Följande planändring blev dock en större utmaning.

- Vi visste redan från början att havsörnar hade bo alldeles i närheten av den planerade elledningen, vilket vi tog i beaktande redan i planeringsstadiet. När vi skulle inleda arbetet bestämde sig havsörnsparet att flytta alldeles i elledningens riktning, och det tvingade oss till att planera om ännu en gång, säger Juha Rintamäki, vd för Vasa Elnät AB.

Även den skyddade flygekorren har påverkat den planerade rutten för elledningen. De togs i beaktande och kartlades i god tid före arbetet skulle börja. Det har blivit en självklarhet att beakta naturen i dessa skärgårdsmiljöer nu för tiden.

Fågelbräden på toppen av elstolparna

- Det här är en lösning som vi inte ens tror att man har provat på på andra håll i Finland. På elledningsstolpens högsta punkt, där åskledaren sitter, kommer vi att placera en bred fågelpinne som havsörnar och andra möjliga fågelarter kan vistas på i säkerhet, säger Juha Rintamäki.

Innovationen utvecklades i samarbete mellan entreprenören, planeraren och de övervakande myndigheterna. Man kommer också att kartlägga hur väl den fungerar i fortsättningen.

Utöver fågelpinnarna kommer man att hänga olika föremål på ledningarna som ska fungera som skrämmor, för att förhindra att fåglarna flyger in i ledningarna.

Elledningen dras till ett omfattande område och runt 2500 hushåll i Jungsund, Iskmo, Köklot, Västervik och Replot kommer att påverkas av den. Exempelvis i Jungsund så står redan några drygt 20 meter höga master, och följande projekt blir att förse dem med själva ledningen. Hela projektet förväntas vara färdigt i slutet av november.

Antti Haavisto / Yle Pohjanmaa

Diskussion om artikeln