Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live just nu: Venla bland favoriterna i Venlakavlen

Från 2017
Uppdaterad 17.06.2017 14:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Venlakavlen i orientering (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Venlakavlen under orienteringens Jukolaveckoslut ordnas för 40:e gången. Venla Harju tävlar för Tampereen Pyrintö – en av favoriterna.

Inget finländskt lag har vunnit damstafetten sedan 2010, då just Pyrintö vann i Hyvinge. I år går tävlingen i Eno, Joensuu.

Två löpare ur Pyrintös vinnarlag från 2010 finns med även i år – Venla Harju och Saila Kinni. I april slutade Pyrintö trea i den svenska stortävlingen Tiomila. Två svenska lag, Stora Tuna och Göteborg-Majorna var starkare.

– Stora Tuna är tufft här också, liksom SK Pohjantähti, säger Harju.

Halden svagare i år

Uleåborgsklubben Pohjantähti knep en tredjeplats i Venlakavlen i Villmanstrand för ett år sedan. Norska Halden vann före Pyrintö.

Halden väntas inte vara lika starkt i år. Sabine Hauswirth tog hand om första sträckan för ett år sedan men har nu bytt till schweiziska OL Norska. I samma klubb finns även 23-faldiga VM-guldmedaljören Simone Niggli.

Pyrintö har också fått en förstärkning från Halden – Anni-Maija Fincke.

VM ovanligt nära

Jukolaveckoslutet har hög status i orienteringsvärlden, men ordnas ovanligt nära inpå ett stort mästerskap i år. VM går i Estland i början av juli.

– Att VM ligger så nära leder inte till några speciella åtgärder. Venlakavlen behåller ändå sin egen status, säger Harju.

SK Pohjantähti har något av en hemmaplansfavör i Eno. Lagets ankare Marika Teini har tidigare studerat i Joensuu och representerat den lokala föreningen Kalevan Rasti.

Terrängen i Norra Karelen kan bjuda på negativa överraskningar för ovana.

– Jag räknar med att tävlingen avgörs i orienteringen, inte på upploppet, säger Teini.

Text: FNB

Sändningen från Venlakavlen startar klockan 13.45 i TV2 och på Yles Arena. Vinnarlaget förväntas löpa i mål före klockan 17.

Diskussion om artikeln