Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dansa nykter istället för att dricka på parkeringen

Från 2017
En porträttbild av Anton Plogman tagen utomhus i solsken. Han bär glasögon med sköldpaddsskalsfärgade bågar och en svart t-skjorta.
Bildtext Anton Plogman.
Bild: Yle/ Anna Ruda

Anton Plogman är musiker, dansare, drogförebyggare och ordningsvakt. Enligt honom fattas det bara ett sammanhang för dem som vill gå på dans nyktra.

Anton Plogman jobbar för Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik som drogförebyggare och ungdomsarbetare. Han jobbar bland annat med att ordna drogfria evenemang för barn och ungdomar.

Han är också musiker i dansbandet Carisma, och utbildad ordningsvakt. Med andra ord har Plogman stor erfarenhet av att vistas på de österbottniska folkparkerna.

Grupptrycket styr

Plogman rotar i sitt eget minne till en tid då även han hängde på parkeringsplatserna.

- Anledningen till varför jag hängde på parkeringsplatserna var nog grupptrycket. Sedan frågade man sina kompisar först senare på kvällen om de var på väg in, säger Plogman.

Då Plogman var yngre förekom det självfallet alkoholkonsumtion på parkeringarna.

- Det är ju mer fria tyglar där, och en minderårig kommer ju inte in på pubområdet. Det bli naturligt att alkoholen konsumeras utanför området.

Dansen kräver självförtroende

Samtidigt finns det förstås ungdomar som gärna, eller till och med hellre samlas i nyktra sammanhang. Plogman har bland annat ordnat så kallade LAN-partyn, där ett hundratal ungdomar samlas för att spela datorspel med och mot varandra.

- Datorer, teknik och alkohol går inte ihop. Jag tror att det är en dålig vana att dans och alkohol hör ihop.

Ett samband som Plogman ser mellan just dans och alkohol, är att man dricker för att öka sitt självförtroende. Dans kräver ett visst mått av just det.

För tillfället har Plogman en idé som kunde göra det enklare för människor att gå på dans nyktra.

- Jag har dragit fyra danskurser i Vasa. Kanske man kunde samla deltagarna i en grupp på facebook eller liknande och bestämma att man går på dans tillsammans.

På det sättet kunde idén om att dansa nykter sprida sig vidare till bekanta och bekantas bekanta.

Danskurser av unga för unga

På ämnet att locka fler unga till ett dansintresse tror Plogman att det är viktigt att se till att kurserna ordnas just för unga.

- Jag ville ordna en kurs för unga och studerande, så jag hade en rekommenderad ålder på mellan 18 och 30. Då finns det ingen risk att man träffar på sina föräldrar, säger Plogman.

Trots att den traditionella pardansen kanske i allmänhet inte anses vara det hippaste man kan syssla med, menar Anton Plogman inte att det är dansstilar som hör till det förgångna.

- Det går jättebra att dansa bugg och foxtrot till dagens hitlåtar och jag inkluderar också dem i mina egna kurser.

Arrangörer räknar med dem på insidan

Gällande ordningsproblemen på parkeringsplatserna är det svårt, menar Plogman.

- Ordningsvaktens jobb är ju egentligen att hålla koll där inne. När man planerar ett evenemang räknar man ju inte med att ha minderåriga som konsumerar alkohol på parkeringen.

Plogman ser dock inte parkeringsplatshänget som ett problem som finns överallt.

- Det är mera söderut. I helgen ska jag till exempel till Ytteresse och spela, och där tror jag inte att den här parkeringsplatskulturen kommer att finnas.

Barn och föräldrar bör vara ärliga med varandra

När Plogman tänker tillbaka till sina tonår, minns han att han hade en bra överenskommelse med sina föräldrar när det kom till att åka till Fagerö eller Åminne.

- De ringde åt mig en gång under kvällen, bara för att kolla hur vi har det, om vi har pengar till bussen hem eller om vi behöver skjuts. Jag visste att jag inte skulle få gå fler gånger om det hände något som vi inte hade kommit överens om, säger Plogman.

Diskussion om artikeln