Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt på Arenan: Friidrottsfest i Kuortane

Från 2017
Uppdaterad 17.06.2017 17:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Startfältet i herrarnas spjuttävling håller VM-finalklass, men också i övrigt finns det gott om godbitar i Kuortane i dag. Namn som Samuel Purola, Camilla Richardsson, Simo Lipsanen och Sara Kuivisto hör till dem som vill fortsätta visa storform.

Under tisdagens Paavo Nurmi-gala i Åbo fick friidrottarna kämpa i kyliga väderförhållanden men när Elittävlingsserien fortsätter i Kuortane i dag finns betydligt bättre förutsättningar för toppresultat.

Här sex av de mest intressanta frågorna inför lördagens friidrottspass som startar på Arenan och i TV2 klockan 17.20, allt refererat på svenska av Janne Isaksson.

1. Spricker 90 meter i spjut?

Herrarnas spjut är utan någon som helst tvekan tävlingen som drar till sig det största intresset. I Kuortane går det minsann att kasta långt, och Thomas Röhler har redan nått över 90 meter ett par gånger i år. Aki Parvainens banrekord på 93,09 kan vara i farozonen om förhållandena är goda. Världseliten är på plats då också namn som Johannes Vetter, Andreas Hofmann och Keshorn Walcott hittat till den österbottniska orten där Tero Pitkämäki för tolv år sedan kastade sitt rekord på 91,53. Hur långt flyger Pitkämäkis spjut i dag?

2. Blir det nytt finländskt rekord i tresteg?

För 49 år sedan hoppade Pertti Pousi 17,00 i Kuortane, fortfarande finländskt rekord. I dag kan den siffran vara hotad då Simo Lipsanen gör sommarens utomhusdebut efter en strålande inomhussäsong där han inte hade några problem att studsa över 16,70.

3. Glänser Sandblom i Kuortane igen?

För höjdhopparen Linda Sandblom väcker dagens tävling glada minnen till liv. För ett år sedan klämde hon just i Kuortane till med finländska rekordet 193. Hittills i år är Sandbloms bästa resultat 184, en bättre notering är utan tvekan att vänta.

4. Är Richardsson och Kuivisto kvar i rekordform?

Vasalöparen Camilla Richardsson har i år hunnit notera nytt personligt rekord på 3000 meter hinder, Borgåidrottaren Sara Kuivisto löpte i tisdags sitt nya personbästa på 800 meter. I dag möts duon ungefär halvvägs, när de bägge ställer upp på 1500 meter.

5. Vad gör kometen Purola?

17-årige Samuel Purola har av de allra mest ivriga i veckan jämförts med självaste Usain Bolt. Det efter att Purola i ett kylslaget Åbo i sitt tredje lopp för dagen löpt 100 meter på 10,33 med en långt ifrån perfekt insats. I Kuortane i dag gör den högintressanta sprintern sommarens första lopp på 200 meter.

6. Visar häckduon bättre form?

Nooralotta Neziri på 100 meter häck och Oskari Mörö på 400 meter häck hör till den finländska friidrottssäsongens mest intressanta namn. Hittills under försommaren har de inte direkt rosat marknaden, men i Kuortane får de en ny chans att visa att formen är på väg år rätt håll.

Elittävlingarna i Kuortane, Yle Arenan och TV2 med start klockan 17.20.

Diskussion om artikeln