Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 300 döda i fortsatta strider mellan armén och IS i Filippinerna

Från 2017
Armén använder specialenheter i bepansrade fordon i striderna inne i Marawi som hade över 200 000 invnare
Bildtext Armén använder specialenheter i bepansrade fordon i striderna inne i Marawi som har över 200 000 invånare
Bild: EPA/MERLYN MANOS

Nästan 330 människor har dödats i strider mellan armén och jihadister i staden Marawi på storön Mindano i södra Filippinerna

Flera hundra jihadister som domineras av medlemmar av terroristgruppen Abu Sayyaf, tog över staden för nästan en månad sedan.

Jihadisterna som har utsatts för oavbrutna flygattacker och artillerield, har förskansat sig i flera stadsdelar där de använder civila som mänskliga sköldar.

De flesta av stadens 200 000 invånare har flytt undan striderna och president Rodrigo Duterte har utlyst krigstillstånd på hela Mindanao.

Totalt har över 300 000 människor drivits från sina hem i Marawi med omnejd.

Nästan 330 människor har dödats i Marawi enligt officiella uppgifter. 225 av dem var rebeller medan ett sextiotal var soldater
Bildtext Nästan 330 människor har dödats i Marawi enligt officiella uppgifter. 225 av dem var rebeller medan ett sextiotal var soldater.
Bild: EPA/MERLYN MANOS

Nästan 330 döda

Den officiella dödssiffran är nu uppe i 329. 225 av dem var rebeller medan 59 var soldater. Dessutom har minst 26 civila dödats, enligt armén.

Militären hävdar också att åtta av dödsoffren var utländska jihadister från Tjetjenien, Jemen, Malaysia och Indonesien.

På lördagen beslöt Duterte att skicka ytterligare 400 soldater för att driva ut jihadisterna från stadskärnan.

- Våra styrkor rör sig mot fiendens hjärta. Det är här som de har sitt ledningscenter och sina kommendörer, säger militärtalesmannen
Joar Herrera.

Inga bakre tidsgränser längre

Armén tror att över 100 rebeller dessutom har förskansat sig i fyra byar utanför staden.

Arméledningen som tidigare satte upp en oförverkligad tidtabell för när staden skulle befrias, har inte längre satt upp några mål för när Marawi återerövras av jihadisterna.

- Vi gör vårt bästa för att driva dem ut, men utan att offra våra soldaters eller civilas liv i onödan, säger brigadgeneralen Restituto Padilla.

Armén har också lagt beslag på stora mängder vapen under slaget om Marawi
Bildtext Armén har också lagt beslag på stora mängder vapen under slaget om Marawi
Bild: EPA/MERLYN MANOS

Nytt självutropat kalifat?

Duterte som själv var långvarig borgmästare i staden Davao på Mindanao innan han blev president, hävdar att jihadisterna försöker bilda en bestående bas på Mindanao.

Den ökända terroristgruppen Abu Sayyaf har varit mest aktiv på öarna Basilan och Jolo, söder om Mindanao.

Om rebellerna lyckas i sitt mål att bilda en bas i Marawi så skulle det underlätta IS mål att bilda ett muslimskt kalifat i sydöstra Asien, likt det som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade i irakiska Mosul på sommaren år 2014.

Jihadisterna i Marawi har svurit trohet till terrorgruppen IS och rörelsens svarta fanor hänger överallt i den största filippinska staden med muslimsk majoritet.

Källor: AFP, AP, Yle

Diskussion om artikeln