Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lokala läckerheter lockade till Nagu

Från 2017
Uppdaterad 18.06.2017 15:51.
Nystekta nypotatis blev pytt i panna på potatisfestivalen de vita päron i Nagu.
Bildtext Pyttipanna med stekt lokalt odlad nypotatis från Nagu var en framgång på potatisfestivalen.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Nypotatis och vackert väder stod på menyn då potatisfestivalen De Vita Päron arrangerades i södra hamnen i Nagu på lördagen.

Hundratals besökare njöt av stämningen invid vattnet och många smakade på de lokala läckerheterna som fanns till salu.

äldre dam med vitt grått hår och solglasögon står under ett tält på de vita pärons potatisfestival i nagu.
Bildtext Det är mycket som ska klaffa under en potatisfestival och Mona Hemmer hoppas att någon yngre förmåga vill ta över nästa år.
Bild: Yle/Jesper Alm.

- Vi hade ett par odlare som sålde sin nypotatis här tidigare i morse men de gick snabbt åt för alla vill köpa lokala läckerheter från Nagu, säger arrangören Mona Hemmer. Dessutom är vädret idealiskt då det inte regnar och varken är för varmt eller för kallt.

Efter tretton år är det slut

Hemmer har arrangerat potatisfestivalen tillsammans med andra i tretton år men vet att det här var sista gången hon stod vid rodret.

Enligt Naguborna ska potatisen vara så färsk att det är först då vattnet i kastrullen kokar som du går och drar upp potatisen från landet.

― Mona Hemmer.

- Jag börjar bli för gammal och nu hoppas jag att vi hittar någon ung kraft som vill ta över och arrangera De Vita Päron i fortsättningen, säger Hemmer. För mig har festivalen alltid betytt ett jobb men nu måste någon annan ta över.

Gäster ända från Gävle

Potatisfestivalen är en tradition som många både gammal och ung deltar i under sommaren. Det är här man träffar bekanta från när och fjärran.

Äldre par njuter av solen och pyttipanna i Nagu.
Bildtext Carl-Åke och Arja Lindblad njuter av Åboland och pyttipannan på De vita Päron.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Strax intill havet sitter paret Carl-Åke Lindblad och Arja Lindblad som kommit till Nagu från Älvkarleby i närheten av Gävle i Sverige.

- Vi har länge varit på väg till Nagu och Korpo sedan vi i många år har vistats sommartid på Åland, säger Carl-Åke Lindblad. Nu tog vi chansen och bekantar oss med den här trakten under några dagar då vi har semester.

Enligt Lindblad är det inte en slump att paret valt att åka till Nagu och Korpo utan det finns en historisk koppling som går tillbaka i 1500-talet.

- På 1500-talet då Sverige och Finland var ett gemensamt rike så fanns det ett skeppsvarv i Älvkarleby som fick problem, säger Lindblad. Men problemen kunde lösas då det kom varvsarbetare och båtbyggare från Nagu och Korpo till undsättning.

Enligt Arja Lindblad, som alltså är finska som hon själv säger, var båtbyggarna från Åboland inte alltid så nöjda med vardagen i Älvkarleby.

- Många av dem trivdes inte och flydde tillbaka till Åboland då de fick en chans, säger Arja Lindblad. Det kanske säger något om vilka omständigheterna var på den tiden.

Folkmassa på potatisfestivalen De Vita Päron i Nagu.
Bildtext Många besökare på potatisfestivalen som njöt av utbudet.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Arja och Carl-Åke Lindblad stannade i Nagu för att ta sig en titt på potatisfestivalen och tror att det inte blir sista gången de besöker Åboland.

- Vi ska ännu åka till Korpo och sedan besöka Åbo men vi måste komma på nytt för här är mycket vackert och det finns mycket att se, säger Carl-Åke Lindblad.

Lokal nypotatis framom utländsk

På en lokal potatisfestival är svaret troligtvis givet och ingen av dem Yle Åboland talar medger att de skulle köpa utländsk potatis.

- Potatisen ska vara färsk och lokal, säger Hemmer. Enligt Naguborna ska potatisen vara så färsk att det är först då vattnet i kastrullen kokar som du går och drar upp potatisen från landet.

Skördas de före midsommar är potatisen enligt min mening så kallad vatupäron.

― Folke Lindström.

En annan som håller med Hemmer är Nagubon Christa Perämaa-Bredenberg.

Medelålders kvinna med rödbrunt hår och glasögon samt svart skjorta njuter av sommarvärmen i södra hamnen i Nagu.
Bildtext Christa Perämaa-Bredenberg flaggar lokalt då det kommer till nypotatis.
Bild: Yle/Jesper Alm.

- Jag brukar vänta tills man får av de lokala sorterna i butikerna och först då köper jag min nypotatis, säger Perämaa-Bredenberg. Sikli är min favorit och naturligtvis ska den komma från Nagu.

Nypotatis hör midsommar till

För de flesta på potatisfestivalen i Nagu verkar det som om midsommarhelgen är den helg som nypotatisen ska ätas.

- Vi har försökt hålla oss till traditionen och inte äta någon nypotatis alls före midsommarafton men nu på äldre dar har vi fuskat litet, säger Folke Lindström. Det är en gammal tradition och potatisen som tas upp till midsommar har vuxit naturligt och är enligt mig bäst.

Medelålders blond man i glasögon, Folke Lindström i Nagu.
Bildtext Midsommar är gränsen för Folke Lindström. Då ska nypotatisen finnas på bordet.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Enligt Lindström är den potatis som väller in i landet i början av sommaren snarare en industriell produkt än riktig nypotatis.

- Jag brukar inte röra den potatisen för det märks att de kanske inte är så färska då de väl kommer upp på butikshyllorna, säger Lindström. Dessutom märks det i smaken att det är en industriell produkt och skördas de före midsommar är potatisen enligt min mening så kallad vatupäron.

Diskussion om artikeln