Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsrevolution runt hörnet: Från 2 x 45 till effektiv speltid

Från 2017
Uppdaterad 18.06.2017 15:19.
Ex-domaren David Elleray leder gruppen som genom regeländringar försöker föra fotbollen mer attraktiv.
Bildtext Ex-domaren David Elleray leder gruppen som genom regeländringar försöker göra fotbollen mer attraktiv.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Den internationella fotbollens regelorgan Ifab har långtgående planer på att radikalt förändra sporten. Bland annat föreslås att matcherna i framtiden ska spelas med 60 minuter effektiv tid.

Flera medier, bland annat brittiska BBC, berättar i helgen utförligt om Ifabs omfattande förslag till regeländringar.

Det mest kontroversiella förslaget är onekligen att stryka den nuvarande speltiden på 2 x 45 minuter plus stopptid. I stället ska matchernas längd i fortsättningen vara 2 x 30 minuter med effektiv tid, det vill säga att klockan stannar när bollen inte är i spel.

”En tyst revolution för att göra fotbollen bättre”, kallar Ifabs tekniska chef David Elleray förslaget, och får medhåll av exempelvis ex-spelaren Gianfranco Zola.

– Jag tycker personligen om den här regeln eftersom det finns så många lag som försöker slösa tid när de leder, säger Zola till BBC.

På Twitter påpekar Arsenals tjeckiska målvakt Petr Cech att den nya regeln i praktiken skulle betyda mer fotboll och längre matcher, eftersom den effektiva speltiden med nuvarande system är ungefär 25 minuter per halvlek.

Ifab överväger också många andra ändringar för att göra spelet mer attraktivt. Bland förslagen finns exempelvis tanken att spelarna ska kunna dribbla och passa till sig själva vid frisparkar och hörnor.

Vid byten ska spelare som byts ut kliva av planen vid närmaste linje i stället för att promenera till mittlinjen vid ena sidan. Vidare efterlyses en ”klarare definition av hands” och en regel som säger att domaren får blåsa för halvtid eller fulltid först när bollen går ut ur spel.

Förslagen ska nu utredas och i mars nästa år tas beslut om exempelvis den nya speltiden ska testas i tävlingsmatcher.