Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Prostvik 1 reparerades, men långa bilköer hann uppstå

Från 2017
Uppdaterad 19.06.2017 07:51.
Gul landsvägsfärja mellan Korpo och Norrskata.
Bildtext Mergus kör vanligtvis mellan Korpo och Norrskata.
Bild: YLE/ Nora Engström

Landsvägsfärjan Prostvik 1 mellan Nagu och Korpo fick på söndag morgon klockan 10 ett motorfel som var så allvarligt att färjan kunde repareras först på kvällen.

Ännu vid 17.30-tiden sade Finferries säkerhets- och trafikchef Pasi Roos till Yle Åboland att det såg ut så att man inte alls skulle kunna reparera Prostvik 1 på söndagen, trots att man hade reparatörer och reservdelar på plats.

Men vid 22-tiden kunde en elektriker åtgärda de sista problemen, och Prostvik 1 kunde återvända till normal trafikering.

Reparationen stötte på oväntade problem

Enligt Roos slog en kortslutning i elsystemet ut ena motorn på söndagsmorgonen och i samband med det så gick också en styrkabel av.

- Nu har det uppstått oväntade problem i och med reparationsarbetet och vi måste tyvärr skjuta på reparationen till nästa vecka, sade Roos vid middagstid då Yle Åboland talade med honom. Vi beklagar och det här betyder att de som nu är på väg hem får förbereda sig på att köa.

Långa köer mellan Nagu och Korpo

Många hade tagit tillfället i akt och åkt ut i skärgården då vädret varit varmt och vackert.

På sociala medier vittnade många om att det varit långa köer mellan Nagu och Korpo och det har stundvis gått mycket långsamt på grund av färjproblemen.

På söndag morgon förorsakade olyckan direkt en timmes stopp innan Nagu 2 togs in som reservfärja.

Då trodde Roos att reparationen skulle vara avklarad på eftermiddagen, sedan såg det ut att dröja till nästa vecka, men lyckligtvis blev felet åtgärdat redan på söndag kväll.

Mergus togs in och två färjor hjälpte situationen

Mergus som vanligtvis kör mellan Korpo och Norrskata, togs in som extra färja, men det dröjde till 18.30-tiden innan Mergus kunde komma till undsättning.

Efter att två färjor börjat trafikera tömdes köerna rätt så snabbt.

Artikeln har uppdaterats på måndag morgon.

Diskussion om artikeln