Fransmännen gav Macron sitt stöd - åter en massiv seger för La République en Marche
Fransmännen visade än en gång sitt massiva stöd för president Emmanuel Macrons mittenrörelse som nu får absolut majoritet i parlamentet, Nationalförsamlingen.
Den andra - och avgörande - valomgången i parlamentsvalet hölls i dag. Redan i den första omgången gav fransmännen sin nya president Emmanuel Macron och hans rörelse ett omfattande stöd.
Enligt beräkningar skulle Macrons mittenallians La République en Marche (LREM) få mellan 355 och 425 av de 577 platserna i parlamentet. Det är ett lite lägre stöd än väntat.
Le Figaro följer med rösträkningen
Extremt lågt valdeltagande
Valdeltagandet ser dock ut att bli extremt lågt; kring 43-44 procent.
Oppositionen talar om bristande väljarstöd och konstaterar att Macrons rörelse inte har en majoritet av fransmännen bakom sig.
Högerpopulisternas ledare Marine Le Pen säger att det låga valdeltagandet försvagar det nya parlamentets legitimitet. Enligt henne försvarar Macrons rörelse "oligarkins intressen".
Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchons definierar den stora frånvaron av röster som "den medborgerliga pliktens massiva generalstrejk". Han utlovar också ett "socialt motstånd" mot Macrons reformplaner.
Också premiärminister Édouard Philippe säger att det svaga intresset för parlamentsvalet är dåligt för demokratin.
Republikanerna det största oppositionspartiet - socialisterna tillintetgjorda
- Marine Le Pen blev själv invald i parlamentet - men två av partiets toppolitiker blev utan parlamentsplats. Hennes parti Nationella Fronten beräknas få 6-8 mandat.
- Högerpartiet Republikanerna blir enligt prognoserna det största oppositionspartiet med cirka 125 mandat.
- Resultatet för Socialistpartiet och dess allierade är historiskt dåligt. Socialistpartiet, som hade majoritet i det utgående parlamentet, ser nu ut att få omkring 50 mandat. Partiledaren Jean-Christophe Cambadélis meddelade efter de första valprognoserna att han avgår.
- Den oberoende vänsterrepresentanten Jean-Luc Mélenchons rörelse La France insoumise (Det okuvade Frankrike) beräknas få cirka 20 mandat. I det utgående parlamentet hade rörelsen inga mandat alls.
Kvinnorna på frammarsch
Aldrig har så många kvinnor valts in i parlamentet, rapporterar nyhetsbyråerna.
Dessutom har Macron tillsatt en kvinnostark regering vilket innebär att kvinnorna intar en klart synligare position i Frankrike än tidigare.
Samlade röster från både högern och vänstern
Under de senaste decennierna är det två partier som växelvis har haft hand om makten - Högerpartiet Republikanerna och Socialistpartiet.
Macrons mittenrörelse LREM har funnits i bara ett år och har aldrig tidigare ställt upp i ett parlamentsval.
I ett land där mäktiga politiker har suttit vid makten i flera decennier sticker Macrons parti LREM ut. Partiets parlamentsledamöter utgörs av en blandning av veteraner och politiska noviser.
Hälften av partiets kandidater var kvinnor och många hade immigrantbakgrund med rötter i Afrika och Mellanöstern.
- President Macron har lyckats samla politiker från både högern, mitten och vänsterkanten, och det anses ge honom många pluspoäng, säger historikern Jean-Noël Jeanneney, specialist på franska presidenter i efterkrigstid.
Efter söndagens val blir Frankrike i princip som en enpartistat
SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.
På sina håll varnas det för att resultatet kan bli "för bra" för Macrons rörelse och att över 400 ledamöter är för mycket. Många av de valda ledamöterna är mycket unga, med föga eller ingen politisk erfarenhet, och befaras kunna göra mer skada än nytta för Macron.
- Ett ensidigt parlament är aldrig bra, konstaterade också den förra högerpremiärministern Alain Juppé nyligen.
Skrällseger ger reformmöjligheter - Macron vill snabbt genomföra förändringar i Frankrike
- I Frankrike behövs det en skrällseger för att en president ska kunna genomdriva sina reformer, säger historikern Jean-Noël Jeanneney.
Facket befarar att det kommer att genomföras hårda reformer på arbetsmarknaden; sänkta löner och längre arbetstider samt sämre villkor i fråga om arbetsvillkor och arbetsmiljö.
Planerna omfattar främst en ny - och ifrågasatt - flexibel arbetsmarknadslag med inspiration från den danska "flexisäkerheten". Det ska bland annat bli lättare för företag att avskeda anställda.
Också en ny lag om moral i politiken planeras. Principen går ut på att alla ministrar och kandidater i parlamentet måste vara moraliskt och juridiskt fläckfria.
Frankrike får Macronism
Parlamentsvalet en enorm seger för den nyvalde presidenten.