Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Även vuxna kan sommarjobba

Från 2017
Uppdaterad 19.06.2017 15:26.
Ulrika Strang-Lindroos med sonen Nicolas.
Bildtext Ulrika Strang-Lindroos med sonen Nicolas.
Bild: Peik Henrichson/ Yle

Sommarjobbande vuxna kan bli ett allt vanligare fenomen i takt med att andelen atypiska arbetsförhållanden ökar.

Läraren Ulrika Strang-Lindroos hör till de vuxna som beslutat sommarjobba på restaurang i stället för att hålla en obetald semester.

En helt vanlig sommarjobbare är hon ändå knappast på Restaurang Sinne i Borgå, där hon tillbringar sommarmånaderna.
Hon är nämligen utbildad restonom, och har jobbat cirka tio år som hovmästare på Hotell Kämp. Och även på Sinne har Ulrika Strang-Lindroos jobbat tidigare, så hon konkurrerar knappast om restaurangjobben i samma klass som sommarjobbande skolelever eller studerande.

─ Men eftersom restaurangerna nu verkar ha svårt att finna kunnig personal för sommaren, så beslöt jag att jobba hellre än ta en obetald semester från mitt lärarjobb, berättar Ulrika.

Orsaken till att semestern än så länge skulle vara obetald är att Ulrika Strang-Lindroos är mitt i en livsomställning där hon beslutat skifta helt från restaurangbranschen till läraryrket. Så fort hon slutfört sina pedagogiska studier och får lärarbehörighet, kan hon räkna med betald semester.

─ Även om jag trivts inom restaurangvärlden, söker jag mig nu med mina pedagogiska studier till ett mer människonära jobb.

Atypiska arbetsförhållanden

Men även om Ulrika Strang-Lindroos är ovanligt kvalificerad för sitt sommarjobb, så representerar hon nog den förmodligen växande kategorin vuxna sommarjobbare.

─ Sommarjobbande vuxna är ett fenomen som vi kanske kommer att stöta på allt mer i takt med att de atypiska arbetsförhållandena ökar, säger servicechef Niclas Tåg på Nylands arbets- och näringsbyrå i Borgå.

Restaurangerna kan ha behov av vuxna sommarjobbare.
Bildtext Restaurangerna kan ha behov av vuxna sommarjobbare.
Bild: Peik Henrichson/ Yle

Med atypiska jobb avser Niclas Tåg närmast de allt vanligare snuttjobben och olika varianter av deltidsjobb.

─ För arbetstagare som är vana vid deltidsjobb, kan det kännas attraktivt att ha ett heltidsjobb över sommaren, säger Tåg.

Allt fler sommarjobb

Eftersom Finlands ekonomi vänt till det bättre, finns det också betydligt fler sommarjobb nu än för tre år sedan.

─ Företagen vill ju hålla verksamheten i gång också under sommarmånaderna då den ordinarie personalen har semester, säger Tåg.

Men hur känns det då att sommarjobba som vuxen? Ulrika Strang-Lindroos är åtminstone nöjd med sitt val.

─ I själva verket känns det helt uppfriskande att sommarjobba, kanske för att jag nu känner branschen och människorna bättre än när jag sommarjobbade i min ungdom.

LÄS OCKSÅ:

Fler sommarjobb, men kanske utan lön

Sommarjobb på Let’s Go-mässan i Lovisa