Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bil mejade ner fotgängare nära moské i London - en död, tio skadade

Från 2017
Uppdaterad 19.06.2017 10:58.
En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Bildtext Åtta skadade har förts till tre olika sjukhus. Två personer har också behandlats för lättare skador på plats, enligt polisen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

En människa har dödats och tio har skadats då en paketbil plöjde in bland fotgängare utanför den kända moskén i Finsbury Park i norra London i natt. Föraren har gripits och polisen utreder fallet som ett terrordåd.

- Polisen kallades in klockan 00:20 efter en rapport om att ett fordon hade kolliderat med fotgängare. Polisen är på platsen tillsammans med räddningspersonal. Ett antal offer vårdas på platsen och en person har gripits, meddelade polisen kortfattat i natt.

En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

På måndagsmorgonen sade polisen att det är för tidigt att säga om dödsoffret verkligen dog till följd av attacken.

- En man höll redan på få första hjälpen på platsen när attacken inleddes, tyvärr har mannen dött. Vi kommer nu att utreda om det finns något samband mellan hans död och attacken. Det är för tidigt att säga om hans död var en följd av attacken, sade Neil Basu från polisens antiterrorenhet.

Föraren har gripits och premiärminister Theresa May bekräftar att polisen utreder fallet som ett möjligt terrordåd. May har också sammankallat regeringen till krismöte under förmiddagen.

Den 48-årige föraren lär ha bjudit på kraftigt motstånd då han greps av folk på platsen som sedan överlät honom till polisen.

Mannen skyddades av Finsbury Park -moskéns imam Mohammed Mahmoud, som nu hyllas för sitt mod då han höll rasande människor på avstånd från föraren.

Föraren han förpassats till sjukhus där hans mentala tillstånd skall undersökas, men polisen har inte ännu avslöjat något om hans bakgrund.

Borgmästare: Attack mot våra gemensamma värderingar

Seven Sisters Road, där moskén och församlingslokalen ligger, har spärrats av för brottsutredningen.

Londons borgmästare Sadiq Khan som själv är muslim, säger att det här var en attack mot gemensamma värderingar.

En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Bild: All Over Press

- Det här var ett angrepp på våra delade värderingar om tolerans, frihet och respekt, sade Khan.

Han meddelade också att att man sätter in extra poliser för att lugna olika samfund i London, särskilt dem som firar den muslimska fastemånaden ramadan.

Flera människor skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Bildtext Polisavspärrning nära Finsbury Park.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nyheten om attacken utlöste genast spekulationer om att det är frågan om ett terrordåd mot muslimer.

- Mannen körde rakt ner för den här vägen när folk bara stod och pratade. Och han körde rakt på oss. Jag var chockad och såg kroppar omkring mig på marken, säger en man som vill hålla sig anonym.

- Gudskelov att jag hoppade åt sidan. Jag bara hoppade medan alla andra skadades, tillade mannen.

Inga andra misstänkta har identifierats enligt polisen, som inte har avslöjat något om mannens bakgrund.

Det förekom ögonvittnesskildringar om att det kan ha funnits tre män i paketbilen och att två av dem flydde till fots - men det verkar alltså som om det inte stämmer.

En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Bildtext Rättsmedicinska experter står i närheten av paketbilen som körde in i folkmassan.
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Sjukhuskällor säger att en person avled på platsen medan åtta skadade togs in på sjukhus. Dessutom har två lindrigt skadade personer fått vård på platsen.

Enligt räddningspersonal finns det inte något som i det här skedet tyder på att någon skulle ha knivhuggits, trots vittnesmål om att fotgängare skulle ha knivhuggits av en man som hoppade ur bilen.

"Det var kaos utanför"

Det muslimska rådet i Storbritannien säger att fordonet körde medvetet på fotgängare då de lämnade den kända moskén i Finsbury Park, något som bekräftas av många ögonvittnen.

- Jag hörde en massa skrik från fönstret och det var kaos utanför. Alla skrek att en paketbil körde på folk, berättar en kvinna som bor mittemot moskén.

Nyhetsvideor: Bil körde in i folkmassa nära moské i London - Spela upp på Arenan

- Jag såg en vit paketbil som hade stannat utanför moskén och som verkade ha kört på folk som kom ut efter kvällsbönen. Jag såg inte gärningsmannen som verkar ha gripits, fortsatte kvinnan i en intervju för rundradiobolaget BBC.

Myndigheterna har senare klargjort att fordonet inte körde på folk utanför själva moskén utan vid en muslimsk församlingslokal som ligger 300 meter från moskén.

Ramadan börjar lida mot sitt slut och moskéer och muslimska församlingar världen över är välbesökta efter solnedgång då fastan är över för dagen.

En person dog och flera människor skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Bildtext Många muslimer befann sig i moskén då attacken skedde.
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Ökänd, kontroversiell moské

Moskén i Finsbury Park har under årens lopp varit kontroversiell och känd för sina radikala ledare som har misstänkts för uppvigling till våld i moskén.

Moskéns förre långvariga imam, den ökända predikanten Abu Hamza dömdes till ett livstidsstraff för terrorism år 2015 i USA.

Flera människor skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Bildtext Muslimer samlades för att be i närheten av Finsbury Park efter attacken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Moskén har ändå förändrats totalt och ändrat inriktning under de senaste åren tack vare en ny ledning.

Moskén anses inte längre vara ett tillhåll för radikala islamister men har trots det utsatts för en rad terrorhot, särskilt efter terrordåden i Frankrike.

- Om det bekräftas att detta var en medveten terrorattack så borde det också bokföras som ett terrordåd, säger Mohammed Shafiq som leder medborgarorganisationen Ramadanstiftelsen.

Shafiq understryker att islamofobi har vuxit kraftigt under de senaste åren och att det inte endast är muslimer som måste kämpa mot religiös intolerans.

Flera terrordåd med fordon i år

Storbritannien har under den senaste tiden skakats av terrordåd som har utförts med bilar.

Åtta personer dödades och 50 skadades den 3 juni då tre misstänkta terrorister körde in bland fotgängare på London Bridge. Männen angrep därefter folk på gatan och i närbelägna barer och restauranger. Gärningsmännen sköts ihjäl av poliser.

Den 22 mars körde en man en hyrd bil in bland fotgängare på Westminster Bridge. Han knivhögg en polis till döds innan han sköts ihjäl utanför parlamentet som ligger nära bron. Totalt fem människor dödades i attacken.

Den 22 maj dödades 22 personer då en självmordsbombare angrep den amerikanska popsångaren Ariana Grandes konsert i Manchester i norra England.