Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Klar majoritet för Macron, paketbil körde in i folkmassa i London, riksdagen behandlar ny regeringskoalition

Från 2017
Uppdaterad 19.06.2017 08:58.
Frankrikes president Emmanuel Macron
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes

En människa har dött och ett tiotal har skadats i Storbritannien då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London. Föraren har gripits men polisen vill inte ännu säga något om ett eventuellt motiv.

I Frankrike får president Emmanuel Macrons nya parti egen majoritet i Nationalförsamlingen efter gårdagens avgörande omgång i parlamentsvalet. Socialisterna och ytterhögern gjorde i sin tur ett katastrofval. Nästan 60 procent av väljarna struntade i att rösta i den sista omgången.

Förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde inleds i dag, nästan ett år efter folkomröstningen om landets framtid i EU.

Inrikes

Biljettförsäljningen på VR:s HRT:s lokaltåg upphör i dag. Det gäller alltså för passagerarna att köpa biljetten innan man stiger ombord eller använda sig av resekort.

Växthusbranschen lyfts ofta upp som ett skolexempel på lyckad integrering. Men nu undersöker polisen ett växthusföretag i Närpes för diskriminering i arbetslivet. Branschen är orolig för sitt rykte.

Riksdagen behandlar i dag statsrådets meddelande om den förändrade regeringskoalitionen. Efter debatten följer en eventuell omröstning om riksdagens förtroende för regeringen. Den eventuella omröstningen äger rum i morgon.

Vädret

Det är mest uppehåll i stora delar av landet i dag. På dagen enstaka regnskurar. Dagens högsta temperatur är 17...21 grader.

Diskussion om artikeln