Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En sommar fylld med favoriter på Yle Fem och små och större paket på Yle Arenan

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2017 16:16.
Jordgubbar och prästkragar
Bildtext Sommaren på tv bjuder på klassiska sommarsmaker.
Bild: Most Photos / Kai Schirmer

“Äntligen är Arvingarna här!”.“Vad roligt att ni visar härliga Solens mat!” “Kan ni inte reprisera Tinas mat?” “Tack för att man kunde sträcktitta på Case på Arenan!”

Ni är många som hör av er till Yle Fem och Yle Arenan, med ris och ros. I sommar försöker vi svara på era önskemål.

- I och med att de flesta av SVT:s stora underhållningsprogram, som ska synas på femman i höst nu har paus så har vi packat sommartablån med svenska och nordiska favoriter i repris, berättar Unni Malmgren som är tv- och radiochef på Svenska Yle.

Programledarna i Mitt i naturen framför en insjö.
Bildtext Mitt i naturen är ett av de SVT-program som många tittare efterlyst.
Bild: SVT

Bland de program som sänts i Sverige och som i sommar sänds via Yle Fem finns bland annat Mitt i naturen (onsdagar kl. 18.30 med start 21.6), Mitt Sverige (torsdagar efter TV-Nytt med start 22.6), Tro hopp och kärlek där vi får följa två präster, en pastor och en diakon i deras sökande efter den stora kärleken tillsammans med programledare Mark Levengood (söndagar kl. 20 med start 9.7), samt Bathinas skilda världar (lördagar kl. 19 med start 15.7).

Deckare och drama

Det danska kriminaldramat Bedrägeriet är tillbaka i rutan. Yle Fem och Arenan sänder den första säsongen i repris med start måndag efter midsommar, 26.6 kl. 22.

- Många missade Bedrägeriet första gången vi sände serien, och har frågat efter den. Bedrägeriet är en dansk thriller om ekonomisk brottslighet, pengar och makt till varje pris. Ett svårt ämne, men gjort just så bra som danskarna kan, konstaterar Unni Malmgren.

Genast efter de tio avsnitten i säsong ett kommer den helt nya andra säsongen.

Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen.
Bildtext Rita är ibland exakt lika trotsig som de tonåriga elever hon ska försöka undervisa. En underhållande dansk serie.
Bild: Henrik Ohsten

- Så vill jag också tipsa om den häftiga danska läraren Rita. Serien sändes för ett par år sedan och kommer nu som sommarfavorit i repris. Rita, som själv ibland är exakt lika mogen som sina tonårselever, sänds måndagar kl. 23.

Dokumentärer och filmer sena söndagskvällar

Film bjuder vi på den första söndagen i månaden, precis som vanligt. Den 2 juli blir det en norsk romantisk komedi, Kvinnor i för stora herrskjortor, och den 6 augusti den svenska filmen The Quiet Roar.

Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar
Bildtext The Quiet Roar handlar om en dödssjuk kvinna som med hjälp av behandling kan ta sig tillbaka till sin ungdom.

De övriga söndagarna i månaden är det dokumentärer på Yle Fem. Också bland dokumentärerna är det favoriter i repris i sommar. Vill du läsa mera om sommarens dokumentärer?

Lifestyle och mat

Lifestyle och mat är något som länge kännetecknat Yle Fem och också det finns med i sommartablån. Ni som följer med Trädgårdstider känner igen namnet Pernilla Månsson-Colt. Hon är med också i Husdrömmar, ett mångfaldigt prisbelönt program av SVT om bygg och hantverk, med start söndag 25.6 kl. 18.30.

Husdrömmar
Bildtext Husdrömmar med Pernilla Månsson-Colt hör till sommarens lifestyleprogram på Yle Fem och Arenan. Visas på söndagar kl. 18.30

Mat med Tina representerar för många glädjen som kom in i köket. Yle Fem repriserar i sommar alla gamla Tina-program måndagar till fredagar kl. 17.25 med start genast efter midsommar.

Sport och Allsång på Skansen, på svenska på Arenan och andra Ylekanaler

Svenska Yles sportredaktion ger dej sommarens idrottsliga höjdpunkter i form av flerljudsreferat främst på Yle TV2 och referat på Yle Arenan, samt digra paket på svenska.yle.fi

Och så har vi förstås sommarprogram nummer ett för många, Allsång på Skansen, som Yle sänder också i år, men på Yle TV1 och Yle Arenan.

Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016.
Bildtext Sanna Nielsen bjuder in till allsång alla tisdagskvällar kl. 21 på Yle Arenan och på Yle TV1.
Bild: Yle / Daniel Nylund

Allsången refereras i år på finska av Hanna Pakarinen men kan givetvis ses med originalljudet på svenska.

Arenan paketerar och bjuder på arkivpärlor

Yle Arenan ger möjligheten att titta och lyssna när du vill. Vissa serier, som norska Lilyhammer och helt nyproducerade dramaserien Sommarkollo, kan du titta på på Arenan i sin helhet medan andra serier dyker upp ett avsnitt åt gången, efter att de sänts på radio eller tv.

sommarkollo, dramaserie på Hajbo 2017
Bildtext Sommarkollo är en helt ny finlandssvensk dramaserie om hur det är att vara på gränsen till tonåren. Serien har fått mycket positiv respons.
Bild: Yle/Hajbo

- I början av juli bjuder vi också på ett större dramapaket från arkivet med både radiodrama och tv-drama, berättar Tomas Lindh som är chef på Yle Arenan.

- De svenska tv-drama vi har valt bjuder på barndomsnostalgi utgående från Oscar Parlands romaner.

På radiosidan handlar det om prisbelönta radioteatrar som Petters valp av Irmelin Sandman-Lilius och När göken gol vid Seine av Janina Jansson.

- Och som inspiration för sommaren, både vid grillen och i trädgården, så rekommenderar jag varmt Strömsö som vi nu byggt om under våren så att man på Arenan lättare kan botanisera i olika bygg, tips för trädgården och i köket. Hoppas alla går in och tar sig en titt! uppmanar Tomas Lindh.

Diskussion om artikeln