Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 17:43.
Ett slitet träbord med en picnickorg på en strandäng. I bakgrunden syns havet.
Bildtext Ta radion med dig i sommar. Vegas sommar har bordet dukat med det senaste, eftertanke, stora känslor och sommar.
Bild: Mostphotos

Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

- Vegas sommarpratare är en av hörnstenarna i Vegas sommar, ett program eller egentligen fyrtio olika, som ofta engagerar er som lyssnar. De delas, diskuteras och så ska det vara, säger Unni Malmgren som är radio- och tv -chef på Svenska Yle och den som ansvarar för Vegas sommartablå.

I en björkdunge hänger panoramabilder av fjorton av Vegas sommarpratare 2017
Bildtext Vegas sommarpratare bjuder på fyrtio olika berättelser med start måndag efter midsommar.
Bild: Yle/Thomas Silén

- Ett sommarprat ska bjuda på något nytt också om det skulle vara en person vi känner från förut som står för pratet.

I radion sänds Vegas sommarpratare klockan 10:03 och 18:03 alla vardagar, och på Arenan hittar du det från klockan sju.

- Överlag är det nytt och nyproducerat alla dagar hela sommaren, konstaterar Unni Malmgren.

Jeanette Björkqvist gör serie om hedersvåld

Jeanette Björkqvist, som ofta fokuserar på de mest utsatta i vårt samhälle, gör i sommar en tvådelad dokumentärserie om hur hedersvåldet ser ut i Finland.

Jeanette Björkqvist
Bildtext Jeanette Björkqvists tvådelade serie om hedersvåld fokuserar på ett ämne vi hittills pratat lite om i Finland.
Bild: Jeanette Björkqvist

- Det här är säkert ett av de program som väcker mest känslor i sommar, och det är en sak vi talat om väldigt lite i Finland, påpekar Unni Malmgren.

Serien När familjen blir din fiende sänds den 6 och 7 juli på Yle Vega och finns paketerad som podd på Arenan.

Från plastbestick till avokado kollar in trender

Yle Vega bjuder också på en ny 8-delad serie Från plastbestick till avokado som riktar strålkastaren på saker, kläder och modeflugor, som under olika årtionden har ökat samhörigheten bland oss människor.

Två leende kvinnor sitter i en soffa med en bild på en avocado mellan sig.
Bildtext Eva Kela har bland andra Rie Heikkilä med sig i Från plastbestick till avokado där de i sommar snackar trender och fenomen som skapat vi-känsla genom gångna årtionden.
Bild: Five Corners

Eva Kela vägleder genom decennierna kronologiskt från 1950-talet till åren efter millennieskiftet. Programmet sänds onsdagskvällar efter kl. 23 med start 28.6 samt i repris på lördag morgnar efter kl. 9.

- Så vill jag också lyfta fram det att Eftersnack bjuder på ett specialsnack en sen fredagskväll i mitten av juli, mellan kl. 22 och 2 den 14 juli.

På sommaren finns tid att lyssna

Samtidigt är sommaren också en tid då många, som inte annars har radion som ett element i sin vardag, äntligen har tid att lyssna. Därför behövs också repriser på sommaren.

Bland annat de bästa dokumentärerna från året som gått sänds på bekant tid, söndagar kl. 9.15.

Kvanthopps Ulrica Fagerström och Marcus Rosenlund.
Bildtext Kvanthopp bjuder på nya insikter också under sommaren. vetenskapsprogrammet hittar du på Arenan när du vill och i Yle Vegas tablå alla söndagseftermiddagar.
Bild: Marcus Rosenlund

Också populärvetenskapsprogrammet Kvanthopp sänds hela sommaren, söndagar kl. 15.03.

Mera direktsänt hela dagen

I sommar är Vega överlag ändå mera live än någonsin, från morgon till kväll.

- I första hand kan du lita på att vi håller dig informerad och uppdaterad med de senaste nyheterna, både lokalt och globalt, konstaterar Unni Malmgren.

Bild av Camilla Kivivuori som är radioprogrammet Tongåvans programvärd.
Bildtext Camilla Kivivuori & co hör till många många finlandssvenskars sommarfredagar. Tongåvan bjuder på gott sällskap, önskningar och önskelåtar i Yle Vega alla fredagar.
Bild: Ilmari Fabritius/Yle

- Det betyder också att vi bjuder på gott sällskap från morgon till kväll! Du kan kontakta oss och medverka i många av våra program, Naturväktarna på torsdagar eller Tongåvan på fredag kvällar exempelvis. Eller närsomhelst med tips och idéer direkt till vega@yle.fi eller Yle Vega i sociala medier.

Sommaren avslutas med folkfest

Sommaren i Vega pågår i åtta veckor och avslutas när vardagen och skolorna kört igång.

- Lite sommar vill vi ändå hålla kvar också i vardagen, så vi har valt att avsluta den med en folkfest i Borgå dit vi bjuder med alla lyssnare lördagen den 26 augusti. Då är Popkalaset där och vi sänder från Borgå hela dagen.

- Det här är samtidigt startskottet för Vegas 20-årsjubileum. Ett kalas vi tänkt fira hela hösten runtom i Svenskfinland tillsammans med våra lyssnare, säger Unni Malmgren.

Artikeln har uppdaterats 26.6 med ny information om sändningstiderna kring Från plastbestick till avokado.