Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EIF lämnar in protest efter grov domarmiss – straff blev till motståndarfrispark

Från 2017
Uppdaterad 19.06.2017 16:38.
Felix De Bona, EIF.
Bildtext Felix De Bona borde ha fått en till chans att näta från straffpunkten.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Det stod 0–0 i andra halvlek mellan EIF och AC Oulu i fotbollsettan då domaren pekade på straffpunkten. Men det blev varken en straffmiss eller mål för EIF, på grund av felaktigt domararbete.

Det går att se händelseförloppet i en video på Youtube.

Felix De Bona sätter in straffen – men målet viftas bort. Helt rätt av domaren, eftersom EIF:s Paul Akoukou löpte in i straffområdet. Akoukou varnas.

Efter det går det på tok.

I stället för en ny straff överlägger domarna en god stund och bestämmer sig sedan för att ge AC Oulu frispark. Det var ett felaktigt domslut, De Bona borde ha fått skjuta straffen på nytt.

Om De Bona hade missat straffen hade domslutet varit korrekt.

EIF:s tränare: Domaren bad om ursäkt

– Jag är faktiskt besviken på det här och det handlar om ett felaktigt beslut av domaren. Efter matchen var han inne i vårt omklädningsrum och bad om ursäkt för att han gjorde fel. Men ändå, det här är division 1 och jag tycker att någon av domarna borde veta hur det skall vara, säger EIF-tränaren Jens Mattfolk till Västra Nyland.

EIF förlorade bortamatchen med 0–1 efter ett baklängesmål i den 70:e minuten.

Lämnar in protest

Västra Nyland skriver att EIF lämnar in en protest på grund av straffrånet. Om protesten lyckas kan matchen spelas om. Ett beslut ska fattas inom två veckor.

– Vi skulle inte lämna in protesten om vi inte tror att den kan gå genom och det har vi fått indikationer på. Situationen är inte tolkningsbar utan den är feldömd, säger fotbollssektionens ordförande Peter Haglund till Västra Nyland.

Enligt Ilta-Sanomat inträffade en liknande incident i kvalet till U19-EM år 2015. Då backade man bakåt till straffsituationen i matchen mellan Norge och England och återupptog matchen därifrån. Det var europeiska fotbollsförbundet Uefa som fattade beslutet att göra så.