Debatt om mobbningsbilder blossade upp på sociala medier i Lovisa
Under veckoslutet såg Nina Wiklund en pojke bli mobbad på simstranden Plagen i Lovisa. Hon schasade bort mobbarna och efterlyste dem senare på Facebook för att få kontakt med deras föräldrar.
- Jag var på stranden med mina föräldrar och efter en stund märkte jag att allt inte stod rätt till mellan några killar. Jag insåg att de hade låst in en pojke på toaletten som försökte komma ut därifrån.
Viklund säger att hon schasade bort mobbarna, och ut ur toaletten kom pojken som blivit utsatt.
- Jag talade med honom en stund och eskorterade honom tillbaks till sina kompisar. Jag fick höra att samma killar tidigare kastat stenar och käppar på dem.
Wiklund konfronterade mobbarna.
- Jag möttes av fult uppförande, och jag är temperamentsfull så jag svor också själv mycket. Till slut sa jag att om de inte kan bete sig så kan de dra. Jag försökte också fråga efter kontaktuppgifter till deras föräldrar och möttes av mer uppkäftigt beteende.
Wiklund säger att hon i det skedet sade att hon tänker meddela polisen.
- De svarade att polisen inte kan göra någonting. Då sade jag att jag ska ta bilder på dem och ta reda på vilka de är. Jag tog mina bilder och pojkarna sprang iväg.
Wiklund publicerade bilden i en lokal Facebook-grupp och efterlyste pojkarnas föräldrar för att berätta för dem vad deras söner håller på med.
- Efterlysningen togs snabbt bort för att det fanns bilder, och så ska det vara. Jag tog också själv bort bilderna. Det var fel att publicera dem.
Publicera eller inte
I kommentarsfältet diskuterades det livligt. Vissa tyckte det var bra att Wiklund publicerat bilderna, andra tyckte det var dåligt.
Ofta anses det fel att som privatperson publicera bilder på personer och anklaga dem för att ha gjort något fel. Yle Östnyland har försökt nå polisen för att få svar på vad man får publicera men utan att lyckas.
Wiklund själv blev överraskad över all positiv feedback hon fick för att hon gick emellan.
- Jag tyckte det blev en bra diskussion, men jag tycker det är konstigt att jag utmålas som en stor hjälte för att jag gick emellan. Det borde vara självklart.
Nådde föräldrarna
Följande dag fick Wiklund ett samtal från polisen.
- Enligt pojkarnas version skulle jag ha rivit dem i kläderna och knuffat dem. Jag berättade då min version, och det att jag lagt upp berättelsen på Facebook. Jag har också varit i kontakt med en av föräldrarna som tog det bra och lovade tala med sin son.
Wiklund säger att polisen ringde eftersom de andra pojkarnas mammor tagit kontakt för att de känner sig kränkta som föräldrar.
- Inga namn hade ändå nämnts eller spekulerats i. Jag frågade också om jag skulle ta bort det jag skrivit på Facebook, men polisen tyckte det var ok då jag hade tagit bort bilderna.
Ärekränkning?
Wiklund diskuterade med mammorna.
- Jag blev beskylld för mobbning, för att sprida rykten, för att ha kränkt deras föräldraskap. De krävde att jag skulle skriva på Facebook-sidan att jag misstolkat situationen.
Senare tog föräldrarna på nytt kontakt och sade de tänkte anmäla henne för ärekränkning.
- Men det är ganska typiskt. Ibland vill man bara inte se eller höra.
Wiklund säger att hon inte gjort polisanmälan om mobbarna, men att polisen är medveten om fallet och kommer om någon ringer och meddelar om nya fall av mobbning.
Wiklund jobbar som lärare och säger sig ha tidigare erfarenhet av att ingripa i mobbningsfall.
- Man ska stå upp för dem som är utsatta. Jag går alltid emellan om jag ser något sådant.
Sex inlägg på sociala medier som blev dyra i domstol – läs det här innan du börjar skipa rättvisa på nätet
Spridning av privata bilder kan ge tusentals euro i böter.