Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen diskuterar den nya regeringsbasen – Sipilä: Våra värderingar är inte till salu

Från 2017
Uppdaterad 20.06.2017 12:52.
Statsminister Juha Sipilä
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Riksdagen har i dag behandlat statsminister Juha Sipiläs meddelande om den förändrade parlamentariska basen för regeringen. Han säger att regeringen är handlingskraftig och att de medverkande partiernas värderingar inte är till salu.

I sitt inledande anförande tillbakavisade Sipilä kraven på att den sittande regeringen borde avgå.

- Förra veckan skedde en förändring i regeringens parlamentariska bas. Men förändringen har inte inverkningar på regeringens sammansättning, samma medlemmar fortsätter.

Sipilä tog också avstånd från påståendena om att de övriga regeringspartierna Centern och Samlingspartiet skulle ha haft sitt finger med i spelet i splittrandet av Sannfinländarna.

- Här presenteras olika slags konspirationsteorier som det inte finns något fog för, säger Sipilä.

Vidare säger Sipilä att han utrett konsulterat både rättslärda och experter vid Justitieministeriet. Beskedet han fått är att det inte finns något juridiskt hinder för regeringen att fortsätta i sin nuvarande form.

- Det är ändå viktigt att regeringen ger riksdagen möjlighet att diskutera den nya parlamentariska basen och att ge riksdagen möjlighet att rösta om regeringens förtroende, tillade Sipilä.

SDP: 30 silverpenningar byttes ut mot fem ministerportföljer

Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman anser att riksdagen åsidosattes i samband med regeringskrisen. Han beklagar sig över att riksdagsgrupperna ställts inför fullbordat faktum i samband med regeringskrisen.

- Regeringen försöker fortsätta som om ingenting hade hänt. Men faktum är att regeringens parlamentariska och moraliska stöd har tunnats ut, regeringen stöds inte längre av en majoritet av befolkningen, sade Lindtman.

Antti Lindtman kansanedustaja eduskunta
Bildtext Antti Lindtman.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Enligt Lindtman borde statsministern ha ordnat nya regeringsförhandlingar då regeringskrisen var et faktum. Nu har de maktpolitiska intressena kört över parlamentarismen.

- 30 silverpenningar har förvandlats till fem ministerportföljer.

SDP föreslår misstroende för regeringen med hänvisning till att det sätt på vilket regeringen inte följer de demokratiska principerna.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.

Henriksson: Inget drömresultat för demokratin

Henriksson vill att sanningen kommer fram.

Oppositionen: Regeringen är inte den samma

SDP:s misstroendeförklaring får stöd av samtliga oppositionspartier förutom Sannfinländarna, som kom med en egen misstroendeförklaring mot regeringen.

- Regeringen är i verkligheten en annan än för några veckor sedan. Varför är den en grupperingen regeringsduglig, men inte den andra? Vad kommer att förändras, eller förändras något överhuvudtaget? undrar De grönas nyvalda ordförande Touko Aalto.

Touko Aalto
Bildtext Touko Aalto

Aalto är oroad över den bild den senaste veckans händelser ger av politiken.

- Många är besvikna på hur politiken ser ut idag. Ute i världen ser vi hur frustrationen tar sig uttryck, när förtroendet för politikerna sviktar.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson delar oron över politikens trovärdighet.

- Timo Soini hade inga problem med Jussi Halla-aho, då han själv var partiledare. Nu är Soini och hans kamrater till och med beredda att bilda ett nytt parti, för att få fortsätta som ett stödparti till regeringen.

- Timo Soini hade inga problem med Jussi Halla-aho, då han själv var partiledare.

Li Andersson (VF)

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah påtalar det faktum att utbrytargruppen Nytt alternativ saknar ett politiskt program och en partiorganisation.

- Vi har alltså endast två regeringspartier för tillfället. Situationen är helt unik i Finlands historia.

Essayah säger att det bästa sättet att lösa krisen vore att inleda en parlamentarisk process för att bilda en ny regering.

Kyligt mellan Sannfinländarna och Nytt alternativ

Riksdagsledamoten Laura Huhtasaari höll Sannfinländarnas gruppanförande. Hon beskyller regeringen för dubbelmoral.

- Sannfinländarna hade varit beredda att fortsätta i regeringen och följa regeringsprogrammet, säger Huhtasaari.

Laura Huhtasaari
Bildtext Laura Huhtasaari (Sannf) beskyller regeringen för dubbelmoral
Bild: Lehtikuva

Hon undrar varför Sannfinländarnas inställning till EU ifrågasätts, medan Sampo Terhos och Simon Elos krav på att ordna en omröstning om Finlands EU-medlemskap uppenbarligen inte ses som ett problem.

- Samlingspartiet och Centern vill bli av med oss, eftersom det vi kommit överens om tidigare inte längre dög.

Huhtasaari ifrågsatte i skarpa ordalag moralen i Nytt alternativs agerande.

- Om de politiska kollegerna inte kan lita på sina egna ministrar, hur ska då folket kunna göra det? Jag tillönskar Sampo Terho och de övriga en trevlig fortsättning på regeringsperioden under Juha Sipiläs och Petteri Orpos tumme.

Det gläder mig att inte längre behöva ställa mig framför medierna och förklara dessa uttalanden.

Sampo Terho (NA)

Sampo Terho, kulturminister och förgrundsgestalt inom Nytt alternativ, tog till orda efter Laura Huhtasaari.

- Jag vill tacka min tidigare referensgrupp Sannfinländarna för inlägget. Det visar varför jag och vi tjugo riksdagsledamöter ville lämna bakom oss det vi har lämnat.

- Det gläder mig att inte längre behöva ställa mig framför medierna och förklara dessa uttalanden

Terho fick flankstöd av Samlingspartiets finansminister Petter Orpo (Saml).

- När jag ser på dessa sansade människor, till exempel Sampo Terho och Simon Elo som leder Nytt alternativ, så sker jag en stor skillnad i fråga om värderingar, historia och sätt att agera.

Regeringskrisen splittrade Sannfinländarna

Regeringskrisen har sin upprinnelse i valet av Jussi Halla-aho till Sannfinländarnas ordförande.

De övriga regeringspartierna Centern och Samlingspartiet meddelade att de inte kan fortsätta samarbeta med Halla-ahos sannfinländare.

Som en följd av det här bildade 20 sannfinländska riksdagsledamöter en ny riksdagsgrupp som stöder den sittande regeringen och dess program.

I gruppen Nytt alternativ ingår förutom de fem tidigare sannfinländska ministrarna också tidigare partiordföranden Timo Soini.

Tillsammans har Centerns, Samlingspartiets och Nytt alternativs riksdagsgrupper 106 platser i riksdagen.

Riksdagen röstar om regeringens förtroende vid sitt plenum på tisdag.

Diskussion om artikeln