Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sarah ställer hemlandet inför rätta

Från 2017
Sarah Thomson står framför en skogsbakgrund i solnedgången.
Bildtext Sarah Thomson tycker att det får räcka. Hon drar Nya Zeelands regering inför rätta för orimliga klimatlagar.
Bild: Privat / Peter Drury

Nya Zeeland är inte tillräckligt miljövänligt tycker Sarah Thomson som är nyzeeländsk juridikstuderande. Hon har därför bestämt sig för att stämma regeringen, närmare bestämt ministern för klimatförändringsproblem.

Den 26-28 juni kommer Wellington High Court att bestämma om Nya Zeelands direktiv för miljöutsläpp är lagliga och rimliga. Enligt klimatavtalet som undertecknades i Paris 2015 ska Nya Zeeland innan år 2030 ha minskat mängden växthusgaser till 11 procent under den mängd de hade 1990.

Klimatförändringen är som en meteorit på väg mot jorden, och vi gör inget för att stoppa den

― Sarah Thomson

Riktlinjerna följs inte av regeringen

Det här direktivet följs inte av regeringen och för tillfället är Nya Zeelands miljöutsläpp 63% högre än 1990. Därför har juridikstudenten Sarah Thomson bestämt sig för att ta saken till rätten.

– En föreläsare sade att klimatförändringen är som en meteorit på väg mot jorden, och vi gör inget för att stoppa den. Ju längre det tar för oss att reagera, desto svårare blir det, säger Sarah.

Grunden till Sarahs rättsmål är att ministern för klimatförändringsproblem, Paula Bennett, inte ska ha tagit klimatförändringens potentiella framtida skador i beaktande när hon bestämde om riktlinjerna, och att direktiven inte stämmer överens med forskarnas konsensus om vad en rimlig mängd utsläpp är.

Skördetröska
Bildtext Hälften av Nya Zeelands utsläpp kommer från lantbruk
Bild: Yle/Mischa Hietanen

När regeringen inte gör som den ska är rätten och lagen den enda utvägen för folket.

― Sarah Thomson

Världen behöver fler miljövänliga länder

Sarah hoppas på att länder som Finland och Nya Zeeland skulle visa vägen för resten av världen när det kommer till att kämpa mot klimatförändringen.

– Jag hoppas att det här fallet inspirerar andra människor i andra länder att göra samma sak. När regeringen inte gör som den ska är rätten och lagen den enda utvägen för folket.

Det är inte den första gången som ett land dras till rätten för klimatfrågor. I Nederländerna beslutade domstolen år 2015 att regeringen måste vidta hårdare åtgärder för att minska på utsläppen.

Nya Zeeland ligger väldigt nära toppen när det kommer till mängden utsläpp per capita och ungefär hälften av utsläppen härstammar från lantbruk.

– Vi är inte ens nära på att möta riktlinjerna som satts av regeringen, utan att ens nämna att dessa riktlinjer från första början inte är tillräckligt stränga.

Rykande skorstenar vid ett kraftverk i USA.
Bildtext Nya Zeeland ska minska mängden växthusgaser till 11 procent under den mängd de hade 1990.
Bild: Mostphotos

Sarah hoppas på mycket synlighet

Sarah tror inte att 11 procent under 1990 mängden räcker till när det kommer till att hålla världens uppvärmning under två grader, helst 1,5 grader, som är klimatavtalets avsikt.

När rättegången drar i gång tror Sarah att hela Nya Zeeland kommer att lyssna.

– Medierna kommer säkert följa med noga, vilket är väldigt bra för det betyder att klimatförändringen får mer uppmärksamhet. Jag hoppas att folket förstår att klimatförändring är det största hotet vi står inför.

Det bästa som kan hända i och med rättegången skulle vara att regeringen blir beordrade att omvärdera sina riktlinjer. Att de nya direktiven skulle motsvara det som forskare och vetenskapsmän säger att är nödvändigt.

Trumps avgång från klimatavtalet kan vara positivt

Den första juni bestämde sig Trump och USA att lämna klimatavtalet vilket väckte en hel del reaktioner runt om i världen. Men Sarah väljer att se den ljusa sidan av härvan.

– Jag tror att Trumps beslut fick en massa människor i hela världen att gå med i kampen mot klimatförändringsmotståndare. Det behövdes ett ansikte att representera den sidan och vem bättre än Trump?

USA:s president Donald Trump meddelar att USA drar sig ur klimatavtalet från Paris.
Bildtext USA:s president Donald Trump bestämde i början av juni att USA ska dra sig ur klimatavtalet.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Skulle du våga dra Finland inför rätta och för vad skulle det vara i så fall? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln