Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nio klagomål om regeringskrisen till JK

Från 2017
Statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Petteri Orpo (Saml) höll presskonferens om regeringskrisen på Villa Bjälbo den 12 juni 2017.
Bild: Yle

Justitiekanslern har fått nio klagomål kopplade till hanteringen av regeringskrisen förra veckan, säger föredragande Laura Pyökäri till FNB. Enligt henne har man i klagomålen bett JK reda ut om man handlade rätt då man lät regeringen fortsätta.

- Ett av klagomålen inleds med att personen vill anföra ett klagomål över Juha Sipiläs och en del av ministrarnas beslut att fortsätta med samma sammansättning.

Det har även betts om utredningar om huruvida enskilda ministrar handlat lagligt.

- I några har det ifrågasatts om Timo Soini (NA) varit ärlig, som en minister ska vara, då han först skrev i sin blogg att han inte går ur Sannfinländarna men senare gjorde just det.

Även finansminister Petteri Orpo (Saml) är under luppen. I ett klagomål har det misstänkts att Orpo handlade i strid med sin tjänsteed då han i förväg meddelade att han inte kan vara i samma regering med Jussi Halla-aho som senare valdes till Sannfinländarnas ordförande, säger Pyökäri.

Pyökäri säger att alla klagomål som kommit till Justitiekanslersämbetet kommer att behandlas. Hon kan inte ta ställning om arbetet hinner bli klart före hösten.

Demokraatti var först ut med nyheten. Enligt tidningen har även riksdagens justitieombudsman fått nio klagomål kopplade till samma händelser.

Text: FNB

Diskussion om artikeln