Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Båtägare är intresserade av giftfritt underhåll - men övergången borde ske snabbare

Från 2017
Uppdaterad 20.06.2017 13:39.
Segelbåt på bockar, propeller och köl.
Bild: Hubert Elming

Alternativ till giftiga bottenfärger blir allt fler och många är intresserade av att testa nya metoder.

Att hålla båtbottnen fri från havstulpaner är något de flesta båtägare vid havet tampas med. Vid föreningen Håll skärgården ren vet man att många nu vill veta mer om miljövänliga alternativ till giftiga antifoulingfärger.

- Efterfrågan är stor, vi har fått mycket feedback om det under åren. Folk vill hitta alternativ, säger projektledare Anna von Zweygbergk.

Båtbotten full av havstulpaner.
Bildtext Havstulpaner är svåra att få loss då de väl kommit åt att fästa sig på bottnen.
Bild: Mostphotos

Men även om det finns ett intresse hos båtfolket skulle övergången till giftfria metoder gärna få gå fortare.

- Vi hoppas ju att den här förändringen skulle ske mycket snabbare. Östersjön mår ju tillräckligt illa till att börja med, den behöver inte mer giftiga ämnen.

- Men nu har det börjat hända mer och mer, det kommer nya metoder, berättar von Zweygbergk.

Ultraljud och skurmattor

För den som vill köra med giftfritt finns det alltså flera nya alternativ att välja mellan. Till de nyare metoderna hör att hålla havstulpanerna på avstånd med hjälp av ultraljud.

- Det är ett elektroniskt verktyg. Vi använder metoden på vårt nya Roope-fartyg och väntar på att se hur den fungerar.

Håll skärgården rens nya sopfartyg.
Bildtext I enlighet med föreningens principer är båten inte målad med antifoulingfärger som är skadliga för havslevande organismer. I stället hålls bottnen ren med hjälp av ett ultraljudssystem.
Bild: Håll skärgården ren r.f.

Det finns också speciella mattor som skyddar och skrubbar bottnen då man kör upp på mattan med båten. Det är frågan om en flytande skurmatta som monteras i vattnet vid båtplatsen.

Till de billigaste alternativen hör en viss sorts borstar som är designade för att man ska komma åt att tvätta botten utan att att lyfta båten.

En liten båt på torra land, upp och ner på bockar.

En mindre båt kan man helt enkelt dra upp borsta ren.

- Bottentvätt är det enklaste alternativet, men det beror förstås på hurdan båt man har. För större båtar kan det vara problematiskt att ta upp dem under säsongen.

Har man möjlighet att ta upp båten ska det räcka med 2-3 gånger per sommar för att hålla havstulpanerna borta. Håll skärgården ren har en sms-tjänst som meddelar när havstulpanerna fäster sig i Skärgårdshavet. Med hjälp av tjänsten kan båtförare passa på att tvätta båten då det ännu lätt går att få bort larverna.

Havstulpaner som fäst sig vid båtbotten.

Till exempel i Åbotrakten kan man också anlita en tvättjänst för mindre båtar som inte är målade med antifouling. Båten behöver inte lyftas, utan körs upp på en tvättanläggning med borstar som avlägsnar havstulpaner, musslor och annat som kan tänkas fästa sig vid båtbottnen.

Lönsamt i slutändan

Beroende på vilken metod man väljer varierar kostnaderna, oftast beroende på båtens storlek.

-Med större båtar blir det lite dyrare, men vi tycker ändå det är hyfsat billigt. Det kostar ju också att måla bottnen med giftfärger, det är rätt så dyrt, så om man jämför med det så blir det lönsamt i slutändan.

- Till exempel en ultraljudsanläggning kostar en del, men då slipper man betala för att måla båten.

Båtakter, båt på torra land.
Bild: Håkan Bewert

Att reglerna för hurdana färger som får säljas och användas i Finland blivit striktare innebär inte att färgerna nu skulle vara ofarliga för miljön.

- Nej tyvärr. De har blivit bättre men de är fortfarande inte bra nog, konstaterar von Zweigbergk.

Pensel
Bild: Creative Commons / Kaboompics

De populära antifoulingfärgerna hindrar växt- och djurarter från att fästa på båtbottnen. Enligt Håll skärgården ren innehåller färgerna bland annat koppar- och zinkföreningar som löser sig i vattnet och är då giftiga även för andra organismer än dem som de är avsedda för.

Vad kunde få allt fler att välja bort giftiga målfärger?

Det måste vara lätt och lättillgängligt, och hyfsat billigt också. Sedan tror jag ju på att folk vill bort från giftfärgerna. Vi har pratat om det här problemet länge, så när det väl kommer alternativ och när alternativen blir mer lättillgängliga, tror jag folk kommer att använda dem i stället för giftfärgerna.

Håll skärgården rens guide Mot ett giftfritt båtliv

Diskussion om artikeln