Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frigivna Otto Warmbier har dött på sjukhus i USA

Från 2017
Uppdaterad 20.06.2017 09:09.
Otto Warmbiers hemstad Cincinnati engagerar sig i hans hälsotillstånd.
Bildtext Warmbiers hemstad Cincinnati engagerade sig i hans hälsotillstånd.
Bild: EPA / MARK LYONS

Den amerikanska studeranden Otto Warmbier har dött, meddelar hans familj enligt ett uttalande som getts ut av ett sjukhus i Ohio. Han blev 22 år gammal.

Warmbier tillbringade 17 månader i fängelse i Nordkorea. Han frigavs för en vecka sedan och transporterades med ambulansflyg till sin hemstad Cincinnati i USA.

Han var i koma redan då han fördes hem till USA. Familjen beskyller de nordkoreanska myndigheterna för att ha utsatt Otto för tortyrliknande behandling.

- Den avskyvärda, tortyrliknande felbehandlingen som vår son fick av nordkoreanerna resulterade i att ingen annan utgång var möjlig än den sorgliga som vi har varit med om idag, sade familjen i ett uttalande.

President Donald Trump sade att Warmbiers död ökar USA:s beslutsamhet när det gäller att "förhindra att oskyldiga människor råkar i händerna på regimer som inte respekterar rättsstatsprincipen eller grundläggande mänsklig anständighet".

- Förenta staterna fördömer återigen den nordkoreanska regimens brutalitet och sörjer dess senaste offer, sade Trump i ett uttalande.

Otto Warmbier greps i januari 2016
Bildtext Otto Warmbier greps i januari år 2016.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Warmbier åkte till Nordkorea den 30 december 2015 med den kinesiska researrangören Young Pioneer Tours. Han greps den 2 januari 2016 på flygplatsen i Pyongyang.

Två månader senare dömdes han till femton års straffarbete för "fientlig verksamhet mot staten" eftersom han hade försökt stjäla en propagandaskylt på ett hotell.

Kort därefter ska han ha hamnat i koma. Warmbiers anhöriga fick veta om hans tillstånd först i början av juni i år.

Läkarna vet inte vad som orsakade koman, men säger att Warmbier hade allvarliga hjärnskador. Läkarna har inte hittat några tecken på tortyr på studentens kropp.

Young Pioneer Tours har beklagat det skedda och meddelat att man inte längre kommer att sälja resor åt amerikanska medborgare av säkerhetsskäl.

Diskussion om artikeln