Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Kinesisk-ryska militärövningen på Östersjön signal till USA

Från 2017
Uppdaterad 19.07.2017 09:54.
Kinesiska örloghsfartyget Chang Chun (DDG-150) i hamnen i Davao, Filippinerna.
Bildtext Kinesiska örlogsfartyget Chang Chun (DDG-150) i hamnen i Davao, Filippinerna.
Bild: EPA CERILO EBRANO

Kina och Ryssland ska genomföra en gemensam krigsövning på Östersjön i juli. Avsikten är att visa på ett tätare samarbete mellan länderna.

Krigsövningen på Östersjön är en signal till USA säger Elina Sinkkonen, äldre forskare på Utrikespolitiska institutet. Länderna har utökat sitt samarbete de senaste åren.

- Man vill visa USA att samarbetet är tätare och att det har olika konsekvenser. Relationerna mellan Kina och USA är ganska ansträngda på Sydkinesiska sjön medan Kinas och Rysslands intressen sammanfaller på den här punkten säger Sinkkonen.

Kina och USA har tvistat om Spratlyöarna i Sydkinesiska sjön. Kina anser sig ha rätt till området medan USA anser att området är internationellt vatten.

Kina försvarar handelsflotta

Kina och Ryssland övar bland annat skydd av handelsfartyg i närheten av St Petersburg och Kaliningrad i juli.

- En betydande del av Kinas handel såsom gas- och oljetransporterna sköts till största delen till havs. Den internationella sjöfarten är ett viktigt nationellt intresse för Kina, säger Sinkkonen.

Den andra delen av den kinesisk-ryska krigsövningen äger rum på Japanska havet. Länderna genomförde en likadan övning på Medelhavet 2015.

Texten baserad på en artikel av Heidi Sullström/ Yle Uutiset

Diskussion om artikeln