Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terrorismforskare om operationen i Helsingfors: Visar att Finland är alert

Från 2017
Uppdaterad 20.06.2017 12:06.
Terrorismforskaren Leena Malkki.

Centralkriminalpolisen utreder misstänkt förberedelse av terrordåd. Leena Malkki, forskare vid Helsingfors universitet, säger att förebyggande är en målsättning, men också att visa att terrorbekämpningen fungerar i Finland.

- När man gör något liknande handlar det naturligtvis om att förebygga terrordåd. Utöver det har man nog också haft avsikten att signalera att terrorismbekämpningen i Finland fungerar; vi är alerta och har beredskap att agera, säger Leena Malkki.

- Vi har haft få sådana här situationer som inbegriper hot i Finland, och terrorismbekämpningen har väldigt sällan konkretiserats som synlig verksamhet.

Skyddspolisen skärpte hotbilden förra veckan och höjde hotnivån ett steg.

Enligt Malkki är söndagens operation i centrala Helsingfors en naturlig fortsättning på det som skyddspolisen sade då hotnivån höjdes.

- Exakt vad det har varit fråga om i den här uttryckliga operationen, det vet vi väldigt lite om. Polisen är förtegen, av förståeliga skäl, säger Malkki.

Enligt Centralkriminalpolisen finns det inte någon direkt koppling mellan det misstänkta terrorhotet mot Tempelplatsens kyrka i Helsingfors.

Iltalehti: Tempelplatsens kyrka nämndes i IS propaganda

Tempelplatsens kyrka i Helsingfors nämndes i en tidning som tillhör terrornätverket Islamiska statens propagandamaskineri ifjol, skriver Iltalehti.

Skribenten Umm Khalid al-Finlandiyyah sades vara en finländsk kvinna som beskrev sin egen radikalisering i tidningen Dabiq.

I den fanatiska texten som publicerades ifjol ingick en bild av Tempelplatsens kyrka med texten "Hednakyrka i Finland".

Skribenten uppmanade bland annat alla finländare att konvertera till islam och uppmanade också till attack mot korsfararna och deras allierade.

Diskussion om artikeln