Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Etseri stad får inte gå i borgen för pandahus på Ähtäri zoo

Från 2017
Uppdaterad 20.06.2017 13:17.
Här byggs huset som de två jättepandorna ska bo i.
Bildtext Så här såg det ut vid bygget av pandahuset på Ähtäri zoo i början av april.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Etseri stads beslut om att gå i borgen för Ähtäri zoos bygge av ett pandahus har stoppats av Vasa förvaltningsdomstol. En ortsbo lämnade in besvär eftersom han var rädd att stadens ekonomi inte skulle klara av det hela.

Vasa förvaltningsdomstol anser att Etseri stads proprieborgen på 8,2 miljoner euro är en så betydande stor summa att det finns en ekonomisk risk för staden.

Förvaltningsdomstolen anser att staden borde ha gjort en ordentlig utredning av konsekvenserna för att gå i borgen för pandahuset.

Borgenbeslutet frystes i våras under tiden som Vasa förvaltningsdomstol behandlade besväret. Trots det startade man bygget av huset som två jättepandor ska flytta in i.

Bygget har kommit långt och när man gjorde avtal med entreprenörerna visste man att ett besvär lämnats in och därför sökte man borgenärer på annat håll.

Bygget fortsätter trots beslutet

På Etseri stad funderar man nu hur man ska gå vidare. Alternativen är att göra en ny plan för proprieborgen eller att fortsätta rättsprocessen i Högsta förvaltningsdomstolen.

Vd Juhani Haapaniemi på Ähtäri zoo säger till Yle Pohjanmaa att bygget av pandahuset fortsätter trots beslutet från Vasa förvaltningsdomstol.

- Vi väntar på stadens beslut och hoppas och tror att vi kan fortsätta bygga pandahuset helt enligt tidtabell.

Juhani Haapaniemi, vd för Ähtäri zoo, står på parkeringen framför huvudingången.
Bildtext Juhani Haapaniemi, vd på Ähtäri zoo
Bild: Yle/Jukka Tyni

Det var i januari som stadsfullmäktige i Etseri beviljade Ähtärin eläinpuisto Oy en proprieborgen på 8,2 miljoner euro för att bygga ett pandahus.

Under våren kom beskedet att Kina lånar ut två jättepandor till Finland under en 15 år lång period. Jättepandorna anländer till Ähtäri zoo i slutet av året.

Uppdaterad 20.6.2017 klockan 13.17 med en färsk kommentar av vd Juhani Haapaniemi på Ähtäri zoo.

Diskussion om artikeln