Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pekka Korpis avelshästar flyttar till Qvidja

Från 2017
Borgen på Qvidja gård.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Finlands mest framgångsrika travtränare Pekka Korpi flyttar sina avelshästar till Qvidja i Pargas. Bland avelsstona finns bland annat Photon, Dolce Merett, Arctic Love och Arctic Dream.

Korpi hyr redan från denna sommar stallet hos Ilkka Herlin på Qvidja gård, och samtidigt övergår hälften av avelsstona i Herlins ägo. De mest kända travhästarna är Twigs voici och Arctic Helen.

Pekka Korpi och Ilkka Herlin.
Bildtext Pekka Korpi och Ilkka Herlin.
Bild: Saara Kankaanrinta

Paret Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta köpte för två år sedan det medeltida herrgårdsslottet med målet att göra det till ett miljövänligt jordbruk med så små utsläpp som möjligt. Slottet är från 1400-talet, medan ladugården från 1860 är totalt nyrenoverad och omgjord till ett modernt stall.

- Man kan säkert utan att överdriva säga att det här är Finlands modernaste stall. Här är gott om utrymme och funktionellt, säger Korpi.

Herlin säger för sin del att han ända sedan barnsben har haft med hästar att göra.

- Jag hade själv hästar ännu för 20 år sedan, men har nu haft en paus, säger Herlin. Det är spännande att det kommer så fina hästar till Qvidja och att vi får samarbeta med Pekka.

Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin vid Qvidja gård.
Bildtext Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin vid Qvidja gård.
Bild: Maija Astikainen

Herlin och Kankaanranta strävar efter att utveckla Qvidja till en försöksgård som skulle binda kol i marken bland annat med hästar och betande boskap och med nya former av bioenergi.

Hyreskontraktet för stallet gäller för en lång tid.

Diskussion om artikeln