Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jorma Ollila: Norden måste öka energisamarbetet för att hållas i världstoppen

Från 2017
Vindkraftverk på landsbygden.
Bild: Mostphotos

Konkurrensen inom grön energi ökar rekordsnabbt och Norden måste samarbeta för att hålla sig kvar i världstoppen.

Det säger förre Nokiachefen Jorma Ollila i en rapport.

Ollila har på uppdrag av Nordiska ministerrådet strategiskt genomlyst hur det nordiska energisamarbetet kan utvecklas de kommande fem till tio åren.

Ollila anser bland annat att en ny vision för det nordiska energisamarbetet bör tas fram och nationella energibeslut bör utsättas för nordiska granskningar, eftersom beslut i ett land direkt påverkar de andra.

Han föreslår också en marknadsbaserad elmarknad framom andra lösningar. En nordisk exportstrategi för energiteknik och energilösningar behövs också, liksom en större satsning på samnordisk forskning och utveckling.

Samarbete nödvändigt

Ett huvudbudskap i rapporten är att den gröna omställningen är här och att de svåraste utmaningarna ligger framför oss.

Grön ekonomi avser ett ekonomiskt system där där ekosystemets välbefinnande tas i betraktande.

- Ambitionen måste vara hög. Målet bör vara att utveckla de smartaste energisystemen i världen och att hitta de mest kostnadseffektiva lösningarna i den gröna omställningen.säger Ollila i ett pressmeddelande.

- De kommande tio åren blir speciellt utmanande. Stora aktörer satsar massivt och konkurrensen hårdnar oerhört snabbt. Nu ligger Norden i världstopp, men faran är att ett ensamt nordiskt land är för litet för att möta den internationella konkurrensen.

Ollilas rapport utgör underlag för de nordiska energiministrarna i diskussionerna om framtida energisamarbete.

Ollilas förslag är baserade på övergången till grön ekonomi, Parisavtalet, utvecklingslinjerna för EU:s energisektor och de nordiska nationella energistrategierna. Han har intervjuat flera politiker samt representanter för energisektorn och för den offentliga sektorn.

Diskussion om artikeln