Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domstol: Rysk lag mot homopropaganda diskriminerande

Från 2017
Uppdaterad 20.06.2017 15:54.
En person i svart t-tröja håller i en regnbågsflagga.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Europadomstolen har slagit fast att den ryska lagen mot homopropaganda är diskriminerande och inte fyller någon laglig funktion. Ryssland kommer att överklaga domen.

Enligt den ryska lagen kan den som sprider information om "icke-traditionella sexuella sammansättningar" till minderåriga dömas till böter.

Tre stycken ryska aktivister, som 2013 dömdes utgående från lagen, förde saken till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna samma år.

Nu har domstolen slagit fast att lagen är diskriminerande och att den begränsar homosexuella personers rätt att uttrycka sig. Domstolen konstaterade också att lagen bidrar till att uppmuntra homofobi och att den inte tjänar något lagligt syfte för allmänheten..

Hård kritik

Lagen har också före domstolens beslut fått kritik från flera håll. Ryska myndigheter har försvarat lagen och hänvisat till att den finns till för barnens bästa.

Europadomstolen förkastade de ryska myndigheternas påstående om att ”det kan vara att motiverat att begränsa den offentliga diskussionen om HBTQ-frågor för att skydda moralen i landet”.

Bland HBTQ-aktivister ses domstolsbeslutet som en seger.

Ryssland överklagar

Det ryska justitieministeriet har meddelat att man kommer att överklaga beslutet. Ministeriet uppger också att man inte håller med om slutsatserna i domstolsbeslutet.

Europadomstolens beslut är bindande men år 2015 godkände Ryssland ändå en lag som slår fast att landets grundlag går före Europadomstolens beslut.

År 2016 ansåg Europadomstolen att Ryssland hade brutit mot den Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter i 222 av de 228 fall där Ryssland var inblandat.

Källor: AP, Reuters, Tass

Diskussion om artikeln