Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Här serveras 220 000 portioner gratis mat - Helsingforsbarnens parklunch fyller 75 år

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2017 14:40.
En grupp glada barn i en park.
Bildtext Leona, Uno, Bruno, Axel på första raden, Marlon, Carl och Andreas på andra och Bernard och Fanny äter parklunch under sitt dagläger på Drumsö med församlingen och tycker fisksoppan var riktigt god.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

De startade under nödåren, har hotats med nedläggning flera gånger och är nu en 75-årig tradition. Lekparksluncherna i Helsingfors i år består av 220 000 portioner, i lekparker över hela staden.

Italiensk gryta, grönsaks-linssoppa, fisksoppa med dill och ost, och gulasch med malet kött. Det är menyn i lekparkerna i Helsingfors midsommarveckan, gratis för alla Helsingforsbarn under 16 år.

När Yle Huvudstadsregionen besöker lekparken Lahnalahti på Drumsö får fisksoppan beröm. En grupp barn deltar i församlingens dagsläger och äter lunch i parken.

- Jättegod! ropar de.

- Men de borde ha ärtsoppa oftare, säger någon.

Yle Huvudstadsregionen - Spela upp på Arenan

Morotssoppan får också beröm, och kycklingsoppan. Linssoppan delar åsikterna. Det är oftast soppa som serveras, ibland någon gryta: det ska gå enkelt att servera och äta.

Flera av barnen har ätit parkluncher redan många somrar i rad, och minns att de gjort det redan som små. Tallrikarna töms fort och sen är det dags för spring igen. Den som är extra hungrig brukar få ta mera, eller får fylla på med medhavt knäckebröd.

En tallrik med fisksoppa.
Bildtext Fisksoppan hör enligt barnen till de godaste rätterna.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Fyller 75 år i år

Hanna Linna, chef för lekparksverksamheten i Helsingfors, definierar lekparksluncherna som en Helsingforsisk tradition.

I början av 2000-talet hotades den med nedläggning men också i år fattade nämnden för småbarnsfostran beslut att luncherna är en del av sommarverksamheten hela sommaren. I år är det dessutom 75-årsjubileum.

När vi samlar in feedback för sommaren är det här något stadsborna är väldigt glada för.

― Hanna Linna, chef för lekparksverksamheten

- När vi samlar in feedback för sommaren är det här något stadsborna är väldigt glada för, säger Linna.

Luncherna kostar drygt en euro per portion, så kostnaderna den här sommaren beräknas bli 246 000 euro.

Inte bara för småbarn

Det är inte bara småbarn i lekparksåldern som äter luncherna, utan den serveras till upp till 16 år gamla barn från Helsingfors. Lekparkerna bokför vilken ålder barnen som äter här. I juni är de flesta av parklunchgästerna barn som redan är i skolåldern, i juli är det mera småbarn som äter av lunchen. Nuförtiden bjuds parklunchen ända fram till skolstart och det brukar gå mycket åt också i början av augusti just före skolan börjar.

Många barn tillbringar sommaren ensamma när föräldrarna jobbar och flera ettor och tvåor deltar i olika dagläger i staden, där de också äter parklunch.

I juni är de flesta av parklunchgästerna barn som redan är i skolåldern.

Lekparkslunchen är ett enkelt sätt att locka barn och barnfamiljer till parken för att delta också i den andra ledda verksamheten där, påpekar Hanna Linna.

- Det har en positiv inverkan på barnens och småbarnsfamiljernas hela sommar, säger Linna.