Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringspartierna överens om alkohollagen - alkoläsk ska få säljas i matbutiker

Från 2017
Uppdaterad 20.06.2017 18:13.
Kalle Jokinen, Antti Kaikkonen och Simon Elo presenterade det nya förslaget till alkohollagen.
Bildtext Kalle Jokinen, Antti Kaikkonen och Simon Elo presenterade det nya förslaget till alkohollagen.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Regeringspartierna har kommit överens om den nya alkohollagen. Regeringen föreslår att den tillåtna alkoholhalten i drycker som säljs i matbutiker höjs till 5,5 procent.

– Regeringens förslag är alltså 5,5 procent, sade Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, på presskonferensen i dag.

Enligt regeringens förslag skulle alkoholdrycker som säljs i butiker också kunna tillverkas på andra sätt än genom jäsning. Det innebär att även den så kallade alkoläsken kommer att kunna säljas i matbutiker och kiosker.

Regeringens mål är att den nya alkohollagen ska träda i kraft den 1.1.2018.

Alkoläsk
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Antti Kaikkonen sade också att regeringen är medveten om att alla riksdagsledamöter inte stöder förslaget. Vissa ledamöter stöder en lägre procent än 5,5 medan andra hellre skulle vilja se att en högre procent skulle tillåtas.

I första omröstning får ledamöterna följa sitt eget samvete men i den avgörande omröstningen förväntas de följa regeringens linje.

Social- och hälsovårdsministeriet ska vara delaktig

Regeringspartierna föreslår också att Social- och hälsovårdsministeriet leder ett samarbetsorgan som följer med, diskuterar och bedömer verkställandet och följderna av den nya alkohollagen.

Ministeriet ska också följa med att verkställandet av den nya lagen är ansvarsfull.

I samarbetsorganet ska det också finnas representanter från handeln, industrin, rese- och restaurangbranschen samt aktörer från social- och hälsovårdsbranschen.

Den nuvarande tillåtna alkoholprocenten i drycker som säljs i matbutiker och kiosker är 4,7 procent.

Regeringspartierna försökte i maj komma överens om den nya alkohollagen men kompromissförslaget föll då på Sannfinländarnas initiativ.

Diskussion om artikeln