Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Centrumbiblioteket efter i tidtabellen- armering vållade huvudbry

Från 2017
Uppdaterad 21.06.2017 13:52.
centrumbiblioteket
Bildtext Den bågformade konstruktionen som vållade huvudbry syns här i profil. (Arkitektbild.)
Bild: ALA ARCHITECTS

Byggandet av centrumbiblioteket Ode ligger efter i tidtabellen med ungefär en månad. Entreprenören YIT vågar ändå lita på att tidtabellen håller och att huset ska stå klart i slutet av nästa år som överenskommet.

Orsaken till förseningen är den bågformade fasaden som utmanat alla involverade i projektet. När byggnadsteknikerna gjorde nogrannare uträkningar visade det sig att mängden armeringsjärn som behövdes för väggens betongkonstruktion var en och en halv gång så stor som man ursprungligen trott.

– Om det behövs 50 procent mer järn så ökar också både tidsåtgången och kostnaderna med 50 procent, säger ansvarige arbetsledaree Tero Seppänen från YIT.

Det går att knappa in

Seppänen räknar med att allt blir klart enligt den ursprungliga tidtabellen. Särskilt i slutskedet ska det gå att knappa in på förseningen.

– Mot slutet när beställaren börjar inreda huset så går det troligen att utföra flere arbetsskeden samtidigt, säger Seppänen.

Träytor kommer ännu i sommar

Centrumbibliotekets stomme i stål och betong torde enligt Seppänen vara färdig i medlet av juli. Stommen ska sedan kläs med trä.

– Efter midsommar anländer de första träelementen från Estland. Då kan vi inleda installationerna, berättar han.

Ari Tuhkanen/ Yle Uutiset

Diskussion om artikeln