Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiets ordförande: Flyktingkvoten borde höjas med 300

Från 2017
Uppdaterad 21.06.2017 05:24.
Finansminister Petteri Orpo
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, vill att Finland höjer sin flyktingkvot med 300, från nuvarande 750 till 1 050 flyktingar per år.

- När läget med asylsökande lugnat ned sig för Finlands del har vi möjlighet att ta emot fler kvotflyktingar. Det handlar inte om något hisnande antal, men det vore en fin gest för mänskligheten.

Till saken hör att regeringskollegerna i utbrytargruppen Blå framtid (dvs. gruppen som tidigare kallades Nytt alternativ) inte är lika pigga på att höja kvoten.

I gårdagens debatt om regeringens förtroende lyfte gruppordföranden Simon Elo enkom fram att flyktingkvoten inte höjs.

Av förekommen anledning betonar Orpo att han vill tala - inte gräla - om flyktingkvoten. Han hänvisar till regeringsprogrammet där det står att antalet kvotflyktingar ska hållas åtminstone på samma nivå som under de senaste åren.

- I år tar vi emot 750 kvotflyktingar. Inom ramen för regeringsprogrammet går det nog att ta emot 1 050 också, menar Orpo.

Värderingar kan inte relativiseras

Enligt Orpo är flyktingpolitiken ett exempel på en fråga där partiernas värderingar märks i praktiken.

Han säger att politiker inte endast kan ägna sig åt att lösa praktiska problem som uppstår på daglig basis. Politiken måste handla om mera än så.

- Det måste också finnas en bakomliggande ideologi och värderingar.

I samband med regeringskrisen sade statsminister Juha Sipilä (C) att det inte finns värderingar som är rätt och värderingar som är fel, endast värderingar som är olika. Vad säger du?

- Visst finns värderingar som är rätt och värderingar som är fel. Värderingar som leder till att människor indelas i olika kategorier eller som leder till att människor behandlas illa kan jag inte acceptera, det är dåliga värderingar.

- Sedan måste man väga partiernas värderingar mot varandra. Om värderingarna skiljer åt för mycket måste man dra slutsatser av det, som vi gjort nu.

Nolltolerans mot främlingsfientlighet

Vad Samlingspartiet beträffar så säger Orpo att partiet inte kan tolerera någon form av hatretorik eller främlingsfientliga uttalanden från de egna leden.

- Man måste alltid bedöma från fall till fall. Men utgångspunkten ska vara att den sortens prat inte går för sig i Samlingspartiet.

I den samlingspartistiska riksdagsgruppen ansåg Susanna Koski och Wille Rydman att man kunde ha fortsatt regeringssamarbetet med Jussi Halla-ahos sannfinländare. Hurdan respons har de fått på sin inställning i den här frågan?

- I deras fall handlade det inte om främlingsfientlighet. Wille Rydman hade föredragit en mer pragmatisk linje. Han trodde på möjligheten att komma överens om gemensamma spelregler.

- Men han ifrågasatte inte det värderingsval vi fattade som parti.

Tillbakavisar konspirationsteorier

Frågan om de övriga regeringspartiernas agerande i fråga om Sannfinländarnas splittring har väckt mycket debatt under den gångna veckan.

Han avfärdar tanken att de övriga regeringspartierna skulle ha haft sitt finger med i splittringen av Sannfinländarna.

- Att Sannfinländarna splittrades var inte regisserat på förhand. Ingen kunde regissera något sådant i förväg.

Orpo säger att han blev medveten om att något var på gång i den sannfinländska gruppen på måndagen, samma dag som man förde de avgörande samtalen om regeringssamarbetet med Jussi Halla-aho.

- Då började man höra av sig och fråga: Vad skulle hända om det är en stor grupp som bryter sig ut. Till alla konspirationsteoretiker vill jag säga: ibland går saker mycket snabbt.

Orpo upprepar sin uppfattning om att Sannfinländarna förvandlades till ett annat parti i samband med partikongressen i Jyväskylä. Beslutet att avbryta samarbetet med Sannfinländarna måste ses mot bakgrund av detta.

- Timo Soini har varit en garant för en stabil EU-politik och en balanserad invandringspolitik. Nu kastades Timo Soinis anhängare ut och ersattes av aktiva från Hommaforum.