Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över fyrtio döda i Centralafrikanska republiken trots fredsavtal

Från 2017
FN-soldater på rad i Centralafrikanska republiken.
Bildtext Tusentals fredsbevarare befinner sig i Centralafrikanska republiken för att stabilisera landet. Missnöjet med FN är ändå utbrett.
Bild: DANIEL DAL ZENNARO

Striderna utbröt mellan två beväpnade grupper, mindre än ett dygn efter att ett fredsavtal hade undertecknats.

Omkring fyrtio personer har dött i strider i Centralafrikanska republiken och ytterligare fyrtio personer har skadats, trots det fredsavtal som undertecknades tidigare i veckan.

Striderna utbröt mellan en kristen och en muslimsk rebellgrupp i staden Bria. FN varnade för en månad sedan om att våldet i Centralafrikanska republiken håller på att öka och att sammandrabbningar har börjat få allt mer religiösa och etniska undertoner.

Regeringen och flera av rebellgrupperna som är aktiva i landet undertecknade ett fredsavtal om omedelbart eldupphör i måndags. Avtalet undertecknades i Rom och slår fast att rebellgrupperna ska upphöra att strida i utbyte mot politisk representation på alla nivåer.

Strider sedan 2013

Sammandrabbningarna mellan rebellgrupperna fick sin början år 2013 då landets kristne presidenten François Bozize störtades av den muslimska Selekamilisen. Sedan dess har tusentals dött och en stor del av invånarna befinner sig på flykt.

10 000 FN-fredsbevarare befinner sig för tillfället i landet för att stabilisera situationen. Missnöjet med FN har ändå varit utbrett, bland annat för att fredsbevararna har gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp.

Centralafrikanska republiken är rikt på naturresurser men är trots det ett av världen fattigaste länder. Enligt Världsbanken lever nästan 70 procent av landets invånare i fattigdom.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln