Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Generationsskiften skapar huvudbry – "det är mycket fallgropar"

Från 2017
Uppdaterad 21.06.2017 19:47.
Jonas Lillgäls står vid en traktor.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Jonas Lillgäls i Kristinestad ska ta över familjens potatisföretag nästa sommar. Men det innebär mycket pappersarbete som för den som inte är insatt kan vara svårt att hantera.

- Vi är nog i startgroparna, så vi har inte så stor koll ännu. Vi har varit på några kurser och vi har gått och funderat på det länge. Det är viktigt att man börjar i tid, eftersom det dyker upp många frågor som man inte riktigt är beredd på, säger Lillgäls.

- Mycket av pappersarbetet känns väldigt onödigt, man skulle kunna lägga den tiden på att sköta grödan bättre eller något liknande i stället.

För familjen blir det här redan det tredje ägoskiftesbytet då Jonas blir den fjärde generationen att ta över familjens potatisföretag. Hans föräldrar tog över företaget i slutet på 1980-talet och det var ganska klart åtminstone för föräldrarna att sonen skulle ta över.

- Inte hade vi någon skild konversation om att jag tar över. De har väl bara räknat med det. Inte är det någon som har frågat om jag vill eller inte, säger Lillgäls med ett skratt.

- Jag har varit intresserad sedan liten medan mina syskon inte varit det, så det är nog jag som har haft de stövlarna på mig.

Jonas Lillgäls plockar potatis ur en potatislåda.
Bildtext Jonas Lillgäls.
Bild: Yle/Juho Karlsson

En tredjedel av företagen försvinner

Men det är inte alltid så lätt att hitta nya företagare. Vid yrkeshögskolan i Seinäjoki har man undersökt ägoskiftesprocesserna.

Man har kommit fram till att en tredjedel av företagen hittar en ny företagare utanför företaget, en tredjedel fortsätter inom familjen medan den sista tredjedelen måste lägga lapp på luckan.

Även om processen hittills gått smärtfritt för familjen Lillgäls, så gäller det att hålla tungan rätt i mun även i fortsättningen.

- Det är ganska mycket fallgropar med alla skatter som ska betalas. Du måste nog anlita någon som faktiskt vet vad det håller på med för att få det att gå bra.

- Det är många som är inblandade i en generationsväxling, så man ska tänka på allas rätt.

Ett hundratal potatislådor står intill en vägg.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Projekt ska underlätta processen

I Österbotten har näringslivscentralen i Kristinestad, närings- och utvecklingsbolaget Vasek i Vasaregionen och Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia i juni startat ett projekt för att underlätta ägoskiftesprocesser.

Enligt Timo Vauhkonen, ledare för projektet i Kristinestad, finns det ett stort behov för liknande projekt då medelåldern bland företagare i Österbotten är relativt hög.

- Jag tror det till och med ligger kring 55-58 år i dagens läge. Åren går ganska hastigt så vi måste fundera på processerna en längre tid och inte bara i två månader, konstaterar Vauhkonen.

Projektet kommer att hålla på till slutet av 2019 och tanken är att man ska göra det lättare för nya krafter att ta över företag. Vauhkonen nämner tre viktiga saker som projektet kan hjälpa till med.

- Värdesättningen, finansieringen och de skattepolitiska frågorna är en ganska omfattande grej. Sedan är det själva företaget samt immateriella rättigheter som branschkunskap och det tredje är den psykosociala biten.

Vauhkonen uppskattar att det finns 120 företag i Kristinestad som är i behov av ett generationsskifte. Om en tredjedel av dem faller bort så är det ett hårt slag för näringslivet i nejden.

- Jo, det kan vara att ett fyrtiotal företag faller bort och det är ett bortfall från nejdens näringslivsverksamhet och arbetsplatser.

Timo Vauhkonen står vid ett staket.
Bildtext Timo Vauhkonen.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Hoppas på femte generation

Familjen Lillgäls potatisföretag kommer dock inte ännu att gå i graven, men Jonas medger att det speciellt inom jordbruket kan vara svårt att hitta hugade företagare som vill ta över.

- Nog är det ju tungt arbete och man minns förr när man var yngre så nog var man less på att stå på potatiströskan emellanåt, men det är något som växer fram med tiden. Man kan inte tvinga någon att göra något.

Tror du att dina barn vill ta över någon gång i framtiden?

- Jag hoppas det.

En potatisåker i sommarregn.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Diskussion om artikeln