Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”När familjen blir din fiende” – en podcast om hedersvåld i Finland

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 12:43.
När familjen blir din fiende - video: När familjen blir din fiende - Spela upp på Arenan

En 16-årig flicka hotas till livet av sin bror. Hon räddas, men vägrar senare vittna mot den våldsamma brodern. Podcasten När familjen blir din fiende berättar om hur hedersvåldet kan se ut i Finland.

Det är april 2015 då polisen larmas till en park nära metrostationen i Nordsjö i Helsingfors. De avbryter en händelse där en rasande storebror, som i dagar jagat sin syster, hotar att döda henne.

Samma hot har brodern skrivit ner i de chattmeddelanden, som han skickat till vänner och bekanta medan han febrilt söker efter sin syster.

”Om jag får fast henne dödar jag henne direkt. (…) Om mamma är emot det så dödar jag henne också. Det gör ingenting om jag hamnar i fängelse.”

I de första förhören efter händelsen berättar flickan om hur brodern kontrollerat, slagit och hotat henne redan länge.

Offren livrädda

En månad senare drar flickan tillbaka nästan allt det som hon har berättat. Hon vägrar också vittna i den rättegång som inleds, där brodern åtalas för misshandel och för att ha planerat att döda sin syster.

Det är inte ovanligt att det går så när det handlar om hedersrelaterat förtryck och våld, säger Johanna Latvala, projektchef vid Förbundet för mänskliga rättigheter.

– Det är ofta så att när offren tänker efter lite så blir de rädda. Kanske hon har börjat fundera på vad som händer med brodern ifall hon fortsätter processen. Kanske har det varit tryck från andra familjemedlemmar.

Helsingfors tingsrätt dömer brodern för misshandel och för att ha förberett ett hedersmord. Domen överklagas. Både hovrätten och Högsta domstolen förkastar åtalet om förberedelse för mord.

Svårt känna igen

Johanna Latvala är en av dem som kommer till tals i podcasten När familjen blir din fiende, som behandlar det hedersrelaterade våldet och förtrycket som finns – också i Finland.

Vi får också höra andra människor berätta om händelser de känner till, och om hur den här formen av förtryck och våld är verklighet för ett okänt antal flickor och unga kvinnor i Finland.

Symptomatiskt för problemet är att myndigheterna har svårt att känna igen det och att offren är så rädda att de inte vågar tala om sin vardag, inte ens anonymt.

En aning om hur kontrollen, där familjer och hela samfund är aktiva, får man ändå via intervjucitat som Förbundet för mänskliga rättigheter i fjol publicerade sin rapport om hedersrelaterat förtryck och våld.

På en krog fanns en irakisk pojke och han kom fram och sa att ”är du muslim”. Jag var lite att ”Jo, och sen då?”. Han tänkte slå till mig och sa: ”Skäms du inte för hur du är klädd. Skulle du vara min syster så skulle jag ta livet av dig”. Jag tänkte: ”Herregud, jag har ju aldrig ens träffat den här mannen förut.

Offren behöver hjälp

Trots svårigheten att träda fram och tala ut vill de kvinnor som är offer för hedersrelaterat förtryck ha hjälp, säger Veronica Kalhori, själv hemma från irakiska Kurdistan.

Och de vill att Finland börjar prata om att det här problemet finns.

– Det handlar inte om att stämpla någon. Det handlar om att vi – precis som Sverige – måste inse att det här är ett problem och att vi måste börja hjälpa de här flickorna och kvinnorna.

Båda delarna av När familjen blir din fiende finns på Arenan, och du hittar dem också via länkarna här nedan.

När familjen blir din fiende: När familjen blir din fiende - del 1

27:04

När familjen blir din fiende: När familjen blir din fiende - del 2

24:45