Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ubers vd Travis Kalanick avgår

Från 2017
Uppdaterad 28.06.2017 11:23.
Ubers grundare och vd, Travis Kalanick lämnar Vita husets ekonomiska råd efter bojkotthot mot hans bolag
Bild: EPA/WILL OLIVER

- Jag älskar Uber mer än något annat. Jag har accepterat investerarnas krav att avgå, så att Uber kan fortsätta växa i stället för att distraheras av oron kring mig, skriver Kalanick i ett pressmeddelande.

Travis Kalanick var med om att grunda den taxiliknande tjänsten Uber år 2009, och tog över vd-posten år 2010. I dag är Uber värderat till tiotals miljarder dollar. Han avgår som vd, men fortsätter som medlem i styrelsen.

I ett gemensamt brev krävde fem stora investerare i Uber, bland dem en av bolagets största aktieägare, att Kalanick måste avgå med omedelbar verkan. Ubers styrelse var också av samma åsikt.

- Kalanick har alltid prioriterat Uber, och hans avgång möjliggör nu ett nytt kapitel i företagets historia, skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

Kalanicks avgång avlöser en nyligen avslutad intern utredningen på Uber, om både företagskulturen men också anklagelser om sexuella trakasserier.

Skandal på skandal

I flera månaders tid har Uber och Kalanick plågats av flera skandaler. Något av ett startskott var anklagelsen om sexuella trakasserier som framfördes av en tidigare ingenjör vid företaget.

Anklagelserna i kvinnans detaljerade blogginlägg ledde till att flera andra också trädde fram med sina anklagelser.

Att avskeda vd Kalanick är det senaste ledet i Ubers försök att hantera skandalerna. Bolaget har låtit göra flera interna utredningar, och sparkat anställda som följd.

Tidigare i juni meddelade Uber att de hade sparkat över 20 anställda, efter de hade utrett över 200 anmälningar av diskriminering, trakasserier och mobbning.

Artikeln har uppdaterats. Formuleringen "taxiföretaget Uber" ändrades 28.6.2017 kl 11:23 till "den taxiliknande tjänsten Uber".