Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Så här hittar du de tv-program som textas till svenska

Från 2017
En bildkapning från en tv-ruta där man ser en kvinna i bild och den svenska texten till tv-programmet.
Bildtext Du får den svenska texten då den är tillgänglig om du väljer svenska som primärt textningsspråk i din tv-mottagare.
Bild: Yle

Det bästa sättet att alltid få svensk textning då sådan finns är att välja svenska som det primära och finska som det sekundära textningsspråket i din mottagare.

- Då ser du alltid svensk översättningstextning då den finns tillgänglig och i andra fall finsk textning, säger Christoffer Forssell som ansvarar för översättningarna på Yle.

På förhand kan man kolla om programmet är textat till svenska till exempel i Yles tv-guide:

- Det står också i början av varje program en kort stund i rutan "textat till svenska" om programmet erbjuds med svensk textning, påpekar Forssell.

På Yle Teema & Fem är allt på svenska från halv sex till nio

- På Yle Fem textar vi alla icke-svenskspråkiga program till svenska. Utöver detta textas Teemas program mellan kl. 20-21 till svenska, sammanfattar Forssell.

I praktiken betyder det här att alla program som sänds mellan kl. 17.30 och 21 på den gemensamma kanalplatsen Yle Teema & Fem är tillgängliga på svenska. På söndagar och måndagar gäller det alla program som sänds efter halv sex på kvällen.

En skärmdump från Yle Arenan där man kan se knappen TXT via vilken man kan välja textningsspråk.
Bildtext På Arenan hittar du de olika textningsspråken under symbolen TXT nere till höger på bildrutan.
Bild: Yle

- Samma program som textas för tv visas naturligtvis med svensk textning också på Yle Arenan.

En del program på Yle TV1 översätts också till svenska

Utöver programmen på Yle Fem och Yle Teema textas också vissa program på Yles övriga kanaler till svenska.

- Det handlar om program där vi anser det särskilt motiverat att den svenskspråkiga publiken skall kunna ta del av innehållet, säger Christoffer Forssell.

En fråga som Yle ofta får är varför inte alla program kan textas till både svenska och finska? Det borde ju finnas teknik för det.

- Tekniken finns, men det är förhållandevis dyrt att översätta och texta tv-innehåll, säger Christoffer Forssell.

- Att producera en högklassig översättning till till exempel en långfilm kan ta en till två veckor beroende på språk, mängden dialog och innehållet överlag.

Programtextning för specialbehov

Vissa program direkttextas också för att Finlands över 700.000 hörselskadade och döva tittare ska kunna ta del av innehållet.

Yle utvecklar nya metoder för att i fortsättningen bättre kunna utnyttja bland annat taligennkänning och maskinlärning för att kunna erbjuda en kvalitativ textning till allt fler direktsändningar.

Tv-serien Strömsö textas också på Yle Arenan.
Bildtext Programtextning där allt som pratas i ett program på svenska också skrivs ut på svenska i rutan görs i första hand med tanke på dem som har nedsatt hörsel, men fungerar utmärkt också då man kanske inte kan ha ljudet på i mottagaren.

- Yle textar redan nu majoriteten av allt finsk- och svenskspråkigt innehåll för hörselskadade, invandrare och till exempel språkstuderande som kan ha nytta av tv-textning då de lär sig finska eller svenska, berättar Christoffer Forssell.

Också i barnfamiljer eller på allmänna platser kan man slå på programtextningen då det kanske inte annars går att ha ljudet på hög volym i mottagaren.

- Vill man ha svensk textning också då språket som talas i programmet är svenska så ska man välja holländska som texningsspråk. Har man en HD-mottagare gäller det att välja "nedsatt hörsel" , tipsar Christoffer Forssell som är chef för översättning och versionering på Yle.

Programtextningen finns att få även på Arenan.

Diskussion om artikeln