Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

McSkräp förargar i Borgå

Från 2017
Skräp på marken
Bildtext Skräp på parkeringsplatsen vid Point College.
Bild: Stefan Paavola/Yle

Hamburgerpapper, förpackningar i paff och ketchuppaket skräpar ofta ner omgivningen runt McDonalds i Borgå. Hamburgerkedjans kunder köper med sig mat, äter i bilen och kastar ut skräpet genom fönstret.

Tage Rosqvist känner till problemet. Han är gårdskarl på Point College som ligger i närheten av hamburgerrestaurangen.

- Jag är nog så förbannad på hela McDonalds att den skulle kunna flyttas till Pellinge för min del. Jag har varit gårdskarl på Point College i tio år och jag plockar skräp 365 dagar om året.

McDonalds kunder åker ofta till Point Colleges parkeringsplats om kvällarna för att äta sin mat.

- Det värsta är måndagarna, jag plockar ofta två 100-liters sopsäckar fulla med skräp efter veckoslutet. Men oskyldiga är ju de som är där på jobb.

Rosqvist berättar att man prövat med att ha större soptunnor vid Point College, men skräpet har ändå kastats förbi. Enligt Rosqvist kan man inte heller stänga parkeringsplatsen för allmänheten.

Oreda

Rosqvist berättar att han tagit bilder av oredan eftersom hans kollegor på Point College inte velat tro honom om mängden skräp.

- Vissa dagar finns det bara några papper, men veckosluten är nog hemska då ingen städar gården.

Skräp på asfalt
Bildtext Vissa av McDonalds kunder skräpar ner.
Bild: Stefan Paavola/Yle

Rosqvist bodde tidigare på samma gård som Point College, men flyttade till centrum för ett år sedan.

- Det var lite bättre då jag bodde där, vi hade ju bilen bakom lilla huset och ljust hemma. Då kom folk inte på samma sätt utanför fönstret och åt.

Då Rosqvist ännu bodde på gården så städade han undan hamburgerpapper också på veckoslutet.

- Då var jag nog lite gift med arbetsplatsen. Man ville ju att den egna gården också skulle se bra ut.

Ketchup i stuprännan

Dessutom drar skräpet till sig fåglar och annat som för oljud.

- Fåglarna för ju upp papper, ketchupförpackningar och salladslådor i stuprännorna. Jag brukar kolla stuprännorna på hösten och våren och hittar ofta ketchup i dem.

Nu under sommaren har Rosqvist ledigt och en vikarie sköter Point Colleges gård 2-3 gånger per vecka.

- Man märker nog skillnad under högtider och vädret spelar också en stor roll. Om det är fint väder på veckoslutet så finns det mycket mer skräp på måndag.

en fågel som letar efter mat
Bildtext Hungriga fåglar bidrar till grisigheterna.
Bild: YLE/Lisa Salwathura

Också till exempel efter nyår finns det ofta mer skräp.

- Det kan bli mindre skräp om det regnar på midsommar. Många åker ju dessutom bort från stan, till stugan. Men nu finns det säkert arbete för min vikarie då han åker dit på måndag morgon.

Inget problem för staden

Enligt underhållsansvarig Ville Kaasinen från Borgå stad har skräpet från McDonalds inte varit ett stort problem för staden.

- Staden behöver inte egentligen städa upp så mycket av Mc Donalds skräp, bara vid stadens busshållplatser. Fastighetsägarna sköter sina egna tomter.

Man kommer inte sätta in extra resurser på midsommaren.

- Vi håller koll på våra områden hela tiden. På veckosluten patrullerar en grupp i Borgå och städar upp särskilda områden, närmast vid åstranden, torget och kanonen vid ån.

En fråga om attityder

Mycket av skräpet i omgivningen tas om hand av McDonalds egen personal, inte bara på McDonalds gård utan också på stadens område.

- Vår personal använder en del av sin arbetstid till att städa fast det egentligen inte alls borde höra till våra uppgifter, säger Heli Ryhänen som är kommunikationschef på McDonalds.

Hon efterlyser bättre miljöuppfostran av kunderna. Var och en borde veta var skräpet ska kastas.

- Det behövs en attitydförändring. Vi har till och med soptunnor som är på en sådan höjd att man inte ens behöver stiga ur bilen för att kasta sitt skräp.

Ryhänen säger at hamburgerkedjan gärna tar emot tips på hur man kan förbättra soptunnorna eller deras placering för att kunderna ska använda dem oftare istället för att kasta sitt skräp i naturen,