Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Arbetet och skönheten i trädgården tar aldrig slut

Från 2017
Nina Gustafsson i trädgårdet bakom ett möblemang.
Bildtext - Här sitter vi aldrig, det är ett stilleben som bara ska se vackert ut, säger Nina Gustafsson om det gedigna utemöblemanget i metall.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Mormors vackra och lummiga trädgård, fylld av rovor, ärter och de finaste blommorna blev grunden för Nina Gustafssons trädgårdsintresse. Hon ville bli som mormor. I dag bloggar 45-åringen om sin trädgård, om rostiga föremål och skaparglädje från en lummig oas i Jakobstad.

Det växer mossa på och blommor i de gamla skorna som står på stenmuren till Nina Gustafssons hem.

- De ruttnar snart, säger hon och skattar.

En port av rönnbärsträd leder in till trädgården på baksidan av det gråblåa huset. Här finns en lekfull och grönskande trädgård med många finurliga detaljer och vackra helheter. En trädgård som bara är tio år gammal, men innehåller detaljer som är mycket äldre än så.

- Min trädgård betyder så mycket för mig. Det är inte bara blommorna, utan alla föremål med själ och historia. Jag brukar säga att det är som en canvastavla som jag målar med levande färger och föremål, men jag använder ingen pensel utan blommor, föremål och stenar.

Skor med mossa på och blommor i
Bildtext Nina Gustafssons gamla skor är i dag en del av trädgården.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

”Besatt av rost”

I trädgården finns många föremål som fått patina av tidens tand. Stommen av en rostig gammal barnsäng står mitt i en rabatt och fungerar som stöd för pioner. I en gammal rostig grill växer sommarblommor och i ett hörn av trädgården står ett rejält trädgårdsmöblemang i metall som också tagits av rosten.

- Jag är kanske litet besatt av rost. Eller i varje fall gamla föremål, de ska ha en själ.

Minnen från barndomen finns också gömda i grönskan. Från det som en gång fanns i föräldrarnas svinhus finns i dag som detaljer i trädgården. Metallhöljet från en taklampa dekorerar en kruka med penséer och en gammal kratta är nerstucken i myllan.

- Jag sätter ner jätte mycket tid i min trädgård. Min man brukar säga att jag går ut i april och kommer in igen i september, säger Gustafsson och skrattar.

Penséer som växer i en kruka omringad av en bur.
Bildtext Gallret kring blommar var en gång ett skydd runt en taklampa i ett svinhus.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

10 år gammal trädgård och blogg

På tio år har platsen gått från skog till en drömträdgård. Och under denna tid har Gustafsson drivit bloggen ”Min Eden”. En blogg som ska ge bra feeling och vara fylld med vackra bilder. Hit hittar omkring 300 läsare varje dag.

- Jag bloggar inte om hur man ska göra, utan satsar på bilder och vill att fotografierna ska leverera.

Det som en gång började som ett idéplank för att komma i kontakt med andra trädgårdsintresserade är i dag en viktig del av hennes trädgård.

- Bloggen har utvecklats genom åren. Det har blivit som en dagbok. Bloggen och trädgården lever i symbios med varandra. Jag känner att jag behöver leverera i bloggen, inte bara lägga ut vackra bilder. Det är nog en orsak till att trädgården växte upp så fort.

Nina Gustafsson med kameran i handen framför trädgården.
Bildtext - Bloggen och trädgården lever i symbios med varandra, säger Nina Gustafsson.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Från datorn till rabatten

På dagen jobbar Gustafsson med datorer. Det är mycket opersonligt, menar hon. När hon väl kommer hem från jobbet drar hon på sig trädgårdshandskarna och går ut.

- Min självkänsla har vuxit tack vare trädgården. Jag har träffat många nya människor tack vare min trädgård och jag får egen tid av den, och det är viktigt för mig.

Sommarens stora projekt är en häck som påbörjats och en damm som ska vara slutförd till hösten. Samtidigt väntar pelargoner i växthuset på att omplanteras och luktärter ska få större krukor.

- Jag känner en stress, men det är en positiv stress. All tid och energi är något positivt. Det är en skaparprocess som ger energi.
I ett hörn av trädgården finns ett gäng med dahlior i halva mjölkförpackningar. Den idén var mormors en gång i tiden.

- Mormor är med hela tiden, tack vare henne fick jag mitt intresse. Jag såg att mormor odlade dahlior i mjölkförpackningar, och så har jag också gjort.

I år har dahliorna inte lyckats så bra, det kommer kanske inte att hinna med i år, funderar Gustafsson.

Men även om inte dahliorna slår ut i blom kommer både andra blommor och föremål att forma och göra trädgården personlig. Några av skulpturerna som finns i trädgården har hon gjort själv.

Vilket är det käraste stället i din trädgård?

- Växthuset är ett kärt ställe, brunnen är ett kärt ställe… och det lilla förrådet är ett kärt ställe, så det finns många kära ställen, säger hon och ler.

En trädgårdsskulptur föreställande en kvinna.
Bildtext En del av den konst som finns i trädgården har Nina Gustafsson skapat själv.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln