Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Strömsbergs kraftverk kan finnas i hundra år till

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2017 07:38.
Borgå vattenkraftverk
Bildtext Strömsbergs kraftverk byggdes år 1919, och fortsätter att producera el.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Trots att vattenkraftverket är nästan 100 år gammalt fortsätter det att producera el. Numera är också de äldsta turbinerna helt automatiska. Vi fick en unik inblick i ett kraftverk som sällan har några besökare.

Den gamla tegelbyggnaden är omringat av ett stängsel med taggtråd. Stängslet sattes upp för att förhindra vandalisering runt kraftverket, och sedan dess är det inte många som kommer och går, inte ens personal.

– Kraftverket styrs från Tolkis, och numera kommer det någon hit bara om det sker ett alarm, eller för att kolla att allt är som det det ska. Det är ungefär en gång i veckan, säger Patrick Wackström, vd för Borgå energi som äger kraftverket.

Borgå vattenkraftverk inuti
Bildtext Den gamla generatorn från 1920 används inte längre.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

På platsen i Strömsberg fanns före kraftverket Finlands näst äldsta kvarn med anor ända från år 1541. När kraftverket byggdes år 1919 flyttade man kvarnen en halv kilometer bort.

Borgå vattenkraftverk inuti
Bildtext Turbinerna är installerade i tjocka vattenrör och fungerar numera helt per automatik.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

De äldsta turbinerna togs i bruk år 1920 och är ännu i användning. En del uppdateringar har ändå gjorts, mest i form av automatisering. Turbinerna regleras numera automatiskt efter vattennivån, vilket ger en högre verkningsrad.

Waterpumps Oy
Bildtext Den nyaste turbinen installerades år 2009
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Den nyaste turbinerna installerades år 2009. Kraftverket producerar tillräckligt med el för att täcka behovet för omkring 150 egnahemshus. Det kan te sig som ganska lite men eftersom det är så enkelt att hålla i drift finns det ingen orsak att slopa kraftverket.
– Man brukar säga att sån här vattenkraft är evig. Det finns ingen orsak till att det här kraftverket inte skulle kunna finnas i hundra år till, säger Wackström.

Borgå vattenkraftverk
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Rättelse: I artikeln stod det felaktigt att kraftverket producerar el till 15 hushåll, rätt siffra är 150.