Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Arja tar över etern på måndag

Från 2017
Arja Saijonmaa ready to tell her story
Bildtext Arja Saijonmaa berättar sådant om sin bakgrund som hon aldrig pratat om förut.
Bild: Peter Knutson

Humlesurr och vågskvalp och så den där välbekanta xylofonslingan, en vänlig röst som inleder sin berättelse, ett varmt välkommen och sedan musik!

På måndag är det premiär för Vegas sommarpratare på Yle Vega och Arenan. Först ut är artisten Arja Saijonmaa, som berättar om sitt liv som brobyggare mellan den finländska och den svenska kulturen. Men hon avslöjar också något om sin bakgrund, som hon aldrig tidigare berättat offentligt.

- Det är nog ett hyllningsprogram för det hundraåriga Finland det här, säger Arja Saijonmaa.

Arja at ease after recording her summer speech
Bildtext En lättad Arja Saijonmaa efter inspeningen av Vegas sommarpratares premiärprogram
Bild: Heidi Grandell-Sonck

Något för alla

Varje vardag klockan 10:03 och 18:03 hör du ett sommarprat på Yle Vega. Det vi vill bjuda på med årets lista är en blandning av lättsamt och allvar, sött, surt och salt. I år sommarpratar många författare, skådespelare och musiker - och ingen politiker.

Akademikerna har också en självskriven plats på listan och bland dem hittar du bland annat Erik Bonsdorff, Årets professor, som sommarpratar om sin kärlek till hav och vatten.

Doldisar från världens alla hörn

Bland doldisarna finns bland annat Minna Salami, den finsk-nigerianska feministen, som bloggar och skriver för The Guardian. Elle Magazine har utnämnt henne till en av de tolv kvinnor som kommer att förändra världen.

Minna Salami recording her summer speech
Bildtext Minna Salami spelar in sitt sommarprat på BBC i London
Bild: Heidi Grandell-Sonck

Apropå världen, så åker vi flera varv runt den i många av årets program. Vi besöker journalisten Saska Saarikoski i Washington DC, vi åker till Australien tillsammans med författaren Merete Mazzarella, och vi landar i Afrika tillsammans med ledarksribenten Jan-Erik Andelin och räddar Indonesiens ekonomi med riksbankschefen Stefan Ingves.

Redaktionen önskar er alla trevliga lyssnarstunder under sommaren!

Här är Vegas sommarpratare 2017

Vegas sommarpratare 2017