Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arbete i Egentliga Finland intresserar

Från 2017
Stål
Bildtext Tusentals personer kan tänka sig att flytta till Åboregionen för att jobba inom de närmaste åren.
Bild: Pixabay

Ny forskning visar att två procent av den arbetsföra befolkningen är beredd att flytta till Egentliga Finland för att arbeta.

Två procent betyder alltså nästan 55 000 personer i arbetsför ålder som anser att det är stor sannolikhet att de arbetar i regionen inom de närmaste åren.

Landskapsdirektör Kari Häkämies, Egentliga Finland
Bildtext Landskapsdirektör Kari Häkämies vill utnyttja flyttrörelsen bättre.
Bild: Kalle Mäkelä/Yle

I nuläget flyttar det årligen drygt 10 000 personer till Egentliga Finland på grund av arbete och samtidigt flyttar ungefär lika många bort.

Outnyttjad potential

- Det finns en stor outnyttjad potential i flyttrörelsen, säger landskapsdirektör Kari Häkämies vid Egentliga Finlands förbund. Vi måste bli bättre på att marknadsföra landskapet och göra Egentliga Finland känd i resten av landet.

Aleksi Randell.
Bildtext Stadsdirektör Aleksi Randell anser att marknadsföringen av regionen är viktig.
Bild: Åbo stad

Enligt Åbos stadsdirektör Aleksi Randell visar forskningsresultatet att det krävs resurser för att förbättra kännedomen om Egentliga Finland i resten av landet.

- Medierna har en roll men också marknadsföringen kan bli bättre, säger Randell. Dessutom behöver vi nu samarbete över gränserna och nationella beslut som förhindrar flaskhalsar som kan försämra den tillväxt som vi nu ser.

Gemensam vision för landskapet viktig

Forskningen ska användas som grund för Esko Ahos utredning kring den positiva strukturomvandling som pågår i landskapet. Ahos utredning förväntas bli klar den 24 augusti.

- Forskningsresultatet ger ett klart och tydligt budskap åt beslutfattarna i sydvästra Finland, säger utredningsman Esko Aho. Förutom att erbjuda arbetsplatser, bostäder och service måste landskapet också erbjuda inflyttare en sinnebild av framgång.

Enligt Aho krävs det hårt och systematiskt arbete för att skapa en gemensam vision för landskapet och den kommer att vara lika viktig som infrastrukturen ifall man vill locka fler inflyttare.

Esko Aho
Bildtext Esko Aho efterlyser en gemensam vision och strategi för landskapet.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Forskningen gjordes av Taloustutkimus och beställdes av Åbo stad och Egentliga Finlands förbund och i den deltog 1647 personer från olika delar av landet.

Forskningens målsättning var att utreda hur bra människor i resten av landet känner till landskapet och dess utmaningar med en kraftig tillväxt och stora arbetskraftsbehov.

Diskussion om artikeln