Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Arja Saijonmaa: Mikkeli är Mikkeli och Sauna är Sauna

Från 2017
Uppdaterad 26.06.2017 16:17.
Arja Saijonmaa berättar sin historia på måndag
Bildtext Först ut bland Vegas sommarpratare är Arja Saijonmaa som hyllar 100-åringen Finland.
Bild: Peter Knutson

Purfinnen från Savolaxskogarna som tog Sverige med storm inleder Vegas sommarpratssäsong.

- Du förstår, finlandssvenskarna blir ju tokiga och ska genast korrigera mig om jag säger att jag kommer från Mikkeli, men jag tycker att St Michel låter som ett gammalt kloster i Italien eller något.

Så säger artisten och brobyggaren Arja Saijonmaa, som är först ut bland Vegas sommarpratare i år.

Arja Malvaniemi?

Saijonmaa beskriver sig själv som purfinnen från Savolax skogar. Finlandssvensk är hon inte - men det som få känner till är att hennes farfar August Petter Sahlsten var det.

Han hamnade i St Michel (Mikkeli!) där han ville hitta ett finskt namn för sina barn och valde Saijonmaa. Först var det meningen att släkten skulle heta Malvaniemi, men det blev alltså Saijonmaa. Länge letade Arja efter en etymologisk förklaring till sitt eget namn - och hon hittade den också, när hon var mitt uppe i ett hjärteprojekt, sin saunabok.

- Ja - det är samma sak med ordet sauna - Sauna är sauna och inte bastu, ordet förlorar sin själ om man säger bastu, jag vet att många finlandssvenskar blir irriterade på det här.

Arja Saijonmaa 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

I gräl med gräddan

Just den här lilla envisheten var anledningen till att Arja förlorade kontakten med en mycket god, och för allmänheten känd finlandssvensk vän en gång i tiderna.

- Sen var det tyvärr för sent att göra upp en dag, för sen var han död, berättar hon i sitt sommarprat.

Brobyggaren

Själv ser Arja att hennes viktigaste uppdrag som artist har varit att ta med sig den finska kulturen till Sverige. Tangon och bastun (saunan!) i första hand. Inspirationen till det kom efter många år av turnerande tillsammans med Mikis Theodorakis.

- Han tog ju med sig det grekiska ut i världen, jag kände att jag måste göra något för mitt eget hemland.

Men Arja tycker att inte bara hon ska bära fanan, utan att vi alla har ett ansvar att stolt föra fram det som är speciellt med den finländska kulturen. Mystiken, naturen, folksagorna.

- Av någon anledning är vi inte så bra på att vara stolta över vår egen kultur här i Finland, det borde vi få ändring på. Jag har gjort mitt, nu är det er tur!

Arja Saijonmaa sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i Saijonmaas sommarprat.

Vegas sommarpratare 2017