Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högkonjunkturen allt starkare - "Aktiekurserna har inte varit på så här hög nivå sedan 2008"

Från 2017
Börshuset, interiör
Bildtext Ingången till börssalen i Börshuset i Helsingfors.

Finansministeriet har i dag skrivit upp sin prognos. Samtidigt når Helsingforsbörsen nya höjder. Arbetslösheten fortsatte att sjunka i maj.

Optimismen på marknaden syns i realtid på börskurserna. Det senaste året har varit speciellt bra för börsen i Helsingfors. Om man räknar med dividenderna har utvecklingen varit tredje bäst i världen.

Nyligen steg börsens generalindex över 10 000 punkter för första gången på nästan tio år.

- Aktiekurserna har inte varit på så här hög nivå sedan 2008. Det är psykologiskt positivt att vi igen har kommit över den gränsen, säger Maarit Bystedt som är kommunikationschef på Nasdaq i Helsingfors.

Maarit Bystedt är kommunikationschef på Nasdaq i Helsingfors.

Utvecklingen på Helsingforsbörsen har varit bra också i ett internationellt perspektiv.

- De senaste 365 dagarna har Helsingforsbörsen gått upp med 34 procent om man räknar med utdelningen. Under samma period ligger värdena för USA och Europa i medeltal kring 16-20 procent. Det är en stor skillnad, säger oberoende placeringsrådgivaren Johan Hultkrantz.

Johan Hultkrantz

Finansministeriet förutspår bättre tillväxt i år

Finansministeriet spädde i dag på optimismen genom att sälla sig till dem som har skrivit upp sin prognos för Finland.

Finansministeriet förväntar sig nu att ekonomin växer med 2,4 procent i år. Den privata konsumtionen fortsätter att växa tack vare den förbättrade sysselsättningen.

Långtidsarbetslösheten fortsatte att sjunka i maj. Vid arbets- och näringsbyråerna fanns i slutet av maj sammanlagt 291 500 arbetslösa arbetssökande. Det är 40 600 färre än ett år tidigare. Från föregående månad minskade antalet arbetslösa arbetssökande med 12 800.

Handelsbalansen blir positiv

Också exporten fortsätter att öka. Ministeriet noterar att tyngdpunkten inom de privata investeringarna håller på att förflyttas från byggandet mot industrin.

Eftersom byggandet till stor del har tillmötesgått en privat efterfrågan på bostäder som delvis hållits igång genom en ökning av statsskulden, är det goda nyheter att exportpengar nu börjar strömma in i Finland.

Det här har också noterats av placerarna.

- Många finländska bolag har presenterat mycket starka resultat under det första kvartalet i år. Det går bättre för hela Europa som Finland är beroende av. Det går också bättre för Kina än vad vi trodde, säger Stefan Haglund som är vd för Odin fonder i Finland.

Stefan Haglund är vd för Odin fonder i Finland.

Konkurrenskraften har ökat

Finansministeriet lyfter också fram att de finländska företagens priskonkurrenskraft har förbättrats. Samtidigt producerar de finländska företagen sådana typer av produkter som får ekonomin att drabbas extra hårt av en lågkonjunktur, men växa extra snabbt i en högkonjunktur.

Det beror på att finländska företag till stor del tillverkar produkter för företag som vill investera i sin verksamhet. Vi har mycket metallindustri och verkstadsindustri. När verkstadsindustrier runt om i världen börjar investera i ny produktion får finländska företag fler beställningar och kan förbättra sin ekonomi.

- När efterfrågan ökar ute i världen tenderar börskurserna i Finland att stiga ännu mer, säger Stefan Haglund.

Tillväxten avtar nästa år

När det gäller börskurserna är det ändå värt att minnas att den optimism som vi känner i dag redan finns inbyggd i dagens kurser. För att priserna skall fortsätta stiga måsta vi börja tro på ännu mera tillväxt än vi tror i dag.

Finansministeriet varnar i sin prognos för att tillväxten kommer att minska till ungefär en och en halv procent under de två kommande åren. Det beror på att ministeriet förväntar sig att tillväxten skall sätta fart på inflationen.

Det är skäl att minnas att det inte finns någon som vet med säkerhet. Det finns bara folk som tror,

Då minskar löntagarnas köpkraft. Efter det kommer också bygginvesteringarna att avta då färre har råd att köpa ny bostad. Stefan Haglund ser också att den allra snabbaste tillväxten på Helsingforsbörsen kan vara över.

- Den utveckling som vi har sett i år påverkas lite av att utvecklingen åren innan inte var riktigt lika stark om vi jämför med andra länder som till exempel Sverige. Nu är det kanske Finlands tur att ta fast försprånget lite. Investerarna har hittat Finland i år.

Både Stefan Haglund och Johan Hultkrantz varnar för att det finns risk för att börskurserna snart korrigeras lite neråt.

- Ja det finns det, men samtidigt är det ju något man redan har varnat för i flera år. Tills vidare har man haft fel. Det är skäl att minnas att det inte finns någon som vet med säkerhet. Det finns bara folk som tror, säger Johan Hultkrantz.

Diskussion om artikeln