Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu inleds bygget av Kvevlax lärcenter

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2017 12:07.
Kvevlax skola under ombyggnad
Bildtext Kvevlax skola ska byggas om till ett lärcenter.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det har varit en utdragen process, men under torsdagen inleds byggarbetet vid Kvevlax lärcenter i Korsholm. Kommundirektör Rurik Ahlberg tror att byborna kommer att acceptera beslutet med tiden.

- Jag tror nog att det kommer att finnas ett missnöje en tid, men jag hoppas att när vi får igång verksamheten där och när det har gått en tid så kan vi med ett resultat visa att det är ett bra alternativ, säger Ahlberg.

Lång process och många åsikter

En arbetsgrupp föreslog lärcentermodellen redan för ett par år sedan och efter det har bildningsnämnden, utvecklingssektionen, samhällsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en efter en gett grönt ljus åt projektet.

Projektet stötte dock på patrull då det visade sig att det skulle bli dyrare än väntat. Men för ett par veckor sedan beviljade fullmäktige projektet ett tilläggsanslag och därmed kan byggandet av lärcentret börja idag.

- Om man ser på andra kommuner som har gjort liknande beslut så nog har det ju varit långa processer och mycket åsikter. Om man går in i den här leken så ska man leken tåla, konstaterar Ahlberg.

Plats för 300 elever hösten 2019

Kvevlax lärcenter ska alltså stå färdigt hösten 2019 och ha plats för 300 elever från Kvevlax, Petsmo, Hankmo, Kuni-Vassor och Veikars. I de fyra sistnämnda byarna kommer skolorna att dras in.

- Det är en stor helhet där allt på något sett hänger ihop med varandra. Om det här inte skulle ha blivit av skulle vi ha fått problem inom helt andra områden, inom dagisverksamheten då främst. Det är inte enbart ett skolprojekt.

- Det är nog ett väldigt modigt beslut av våra beslutsfattare att gå in för lärcentersmodellen. Det är en bra skola med bra pedagogiska möjligheter.

Diskussion om artikeln