Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljödirektör om olagliga skarvåtgärder: Det är självklart ett polisärende

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2017 05:50.
Christer Hangelin
Bildtext Vasa stads miljödirektör Christer Hangelin har ingen förståelse för att österbottningar tar lagen i egna händer.
Bild: Yle/Matti Tamminen

Enligt Jouni Kannonlahti på Vasa universitet har mängden skarvar minskat drastiskt i Österbotten på grund av olagliga åtgärder. Vasa stads miljödirektör Christer Hangelin har ingen förståelse för att österbottningar tar lagen i egna händer.

- Ingen vet vad som hänt i verkligheten, men om det faktiskt är fråga om människors åtgärder, då är det självklart ett polisärende, säger Hangelin.

Hur stort ska skarvbeståndet få vara?

Skarvproblematiken har diskuterats en längre tid i Österbotten och många är missnöjda att saken inte får åtgärdas. Hangelin medger att det är svårt att få tillstånd men han hoppas att det ska bli lättare i framtiden.

Han föreslår att man skapar en skötselplan som bestämmer hur stort skarvbeståndet får vara i Österbotten och var skarvarna får vistas.

- I och med planen kan man sedan åtgärda problemet med olika metoder. Nu är det så att man här och där jobbar med någonting. Det borde vara koordinerat och planerat.

Skarvkoloni på holme, Vasa skärgård
Bildtext Skarvkolonin i Vasa. Arkivbild.
Bild: YLE/Joakim Lax


Vad tycker du skulle vara ett rimligt skarvbestånd?

- Jag har inte funderat så långt, men det är självklart att skarven ryms hit i vissa mängder. Men man borde hitta lite lämpligare ställen för skarven.

"Stadsfjärden ska hållas så ren som möjligt"

- Det värsta området har vi just här i Vasa vid södra stadsfjärden där vi har närmare 2 000 häckande par i år och det börjar vara lite svårt med dem.

Vasa stad har fått skrämma skarven, tror du att ni får fortsätta med det?

- Vi har inga andra möjligheter att hålla stadsfjärden så ren som möjligt. Om skarvarna kommer till Metgrundet, så har vi flera tusen nya skarvpar i södra stadsfjärden inom den närmaste framtiden.